Η Διευθύντρια των Φυλακών και η ανώτερη Λειτουργός του σώματος, Αθηνά Δημητρίου, ανακοίνωσαν ότι έχουν οριστικά αποφασίσει, όπως ζητήσουν να μετακινηθούν από τις Κεντρικές Φυλακές, μετά την ολοκλήρωση και των δύο ερευνών που διεξάγονται, ανεξαρτήτως των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από αυτές.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση οι δικηγόροι των δύο, Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι η Διευθύντρια Φυλακών δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης της από τη δημόσια υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι εκπροσωπώντας τις κ. Αριστοτέλους και την κ. Δημητρίου, οι δικηγόροι κρίνουν ορθό να σημειώσουν ότι “κατά την άποψη μας, η διεξαγωγή νέας ποινικής έρευνας ύστερα από απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, με το διορισμό των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική έρευνα που διενεργείται από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, θα ήταν ορθότερο να γίνει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Ο διορισμός ποινικών ανακριτών για διερεύνηση ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων στις Φυλακές στη βάση των ισχυρισμών που προβλήθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα και την επιστολή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με την οποία οι κυρίες Αριστοτέλους και Δημητρίου είχαν συνάντηση προχθές, “δυνατό να δημιουργήσει προβλήματα στη διερεύνηση, την επάρκεια και αντικειμενικότητα της υπό εξέλιξη έρευνας” προστίθεται.

Το ίδιο μαρτυρικό υλικό που θα διερευνηθεί στη νέα έρευνα απασχολεί ήδη την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνεται. Συγκεκριμένα, προστίθεται, οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στο ρεπορτάζ του Σίγμα αφορούν μέρος του μαρτυρικού υλικού στο οποίο βασίστηκαν οι καταγγελίες των πελάτιδων μας το οποίο οι ίδιες παρέδωσαν στον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή και το οποίο αφορά την επικοινωνία του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού και του βαρυποινίτη, ο οποίος φέρεται να στρατολογήθηκε από τον ανώτερο αξιωματικό συνωμοτώντας μαζί του για την εξασφάλιση βίντεο και άλλου υλικού με σκοπό να πλήξουν τη Διεύθυνση των Φυλακών.

Τονίζεται ότι οι κυρίες Αριστοτέλους και Δημητρίου τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν αναλώσει το άπαν των δυνάμεων τους για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης στις Κεντρικές  Φυλακές οι οποίες κάθ’ ομολογία παρουσιάζονται διεθνώς ως σωφρονιστικό μοντέλο για το πως πρέπει να λειτουργούν οι φυλακές της κάθε χώρας, μειώνοντας μάλιστα το ποσοστό υποτροπής από 50% που ήταν προηγουμένως σε 15%.

Θεωρούν δε ότι  έχει αρχίσει η αποδόμηση τους ως Διεύθυνσης των Φυλακών επειδή «τόλμησαν» να υποβάλουν καταγγελία εναντίον ενός ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας κάτι το οποίο για λόγους αρχής δεν μπορούν να αποδεκτούν.

Στην ανακοίνωση, προστίθεται ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και “επειδή οι πελάτιδες μας θεωρούν ότι τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και τα οποία οδήγησαν στο διορισμό των τεσσάρων ποινικών ανακριτών δεν είναι τυχαία αλλά έχουν άμεση σχέση με την καταγγελία στην οποία έχουν προβεί για πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής από ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας οι πελάτιδες μας, για λόγους καθαρά ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έχουν οριστικά αποφασίσει, όπως ζητήσουν να  μετακινηθούν από τις Κεντρικές Φυλακές, μετά την ολοκλήρωση και των δύο ερευνών, ανεξαρτήτως των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από αυτές. Η Διευθύντρια Φυλακών δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης της από τη δημόσια υπηρεσία”.