Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από τα πράγματα και θάματα, που ακούστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και σήμερα αναμένεται να αρχίσει και επίσημα μια νέα προσπάθεια για διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν σε κόκκινους φακέλους, υποθέσεις στημένων παιγνιδιών και άλλα θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.

Στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για δύο λόγους.

Όπως εξήγησε σε σημερινές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Ευθυμίου, θα διοριστούν λειτουργοί για διερεύνηση τεσσάρων κόκκινων φακέλων, για έντονη στοιχηματική δραστηριότητα με υποψία προσυνεννόησης, που αφορούν τους πρόσφατους αγώνες:

  • Ολυμπιακός – Δόξα Κατωκοπιάς
  • Ολυμπιακός – Ακρίτας Χλώρακας
  • Ένωση Νέων Παραλιμνίου – ΑΕΛ Λεμεσού
  • Και Ομόνοια Λευκωσίας – ΑΕΚ Λάρνακας.

Οι λειτουργοί θα πρέπει εντός 45 ημερών να ολοκληρώσουν την έρευνα τους.

Στις 18:30 το απόγευμα έχει κλητευθεί για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας ο κ. Χάρης Σαββίδης πρώην ερευνών λειτουργός και γραμματέας της ίδιας της επιτροπής, για όσα ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Ο κ. Σαββίδης αναμένεται ότι θα καταθέσει σωρεία στοιχείων που έχει στην κατοχή του, τα οποία αφορούν σε 16 περιπτώσεις κόκκινων φακέλων τους οποίους όπως είχε δηλώσει στη Βουλή απέκρυψε ή δεν διερεύνησε επαρκώς η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Από τις περιπτώσεις αυτές 11 είναι παιγνίδια της Κρμιώτισσας και 5 του Ερμή Αραδίππου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη πρόκειται για αγώνες που διεξήχθησαν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι καταγγελίες του κ. Σαββίδη περί εντύπωσης ύπαρξης κυκλώματος συγκάλυψης από την ΚΟΠ και κάποιους αξιωματούχους της UEFA, οι διαστάσεις του οποίου αγγίζουν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, αποκάλυψε σήμερα ότι η Επιτροπή το περασμένο Σάββατο έγινε δέκτης νέας καταγγελίας από συνάδελφο-δημοσιογράφο η οποία συνίσταται στο ενδεχόμενο ασυμβίβαστου του προέδρου της ΚΟΠ κ. Γιώργου Κούμα, σε σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ότι θα ακολουθήσει νέα έκτακτη συνεδρία την ερχόμενη Παρασκευή. Ο κ. Ευθυμίου είπε σήμερα ότι τις επόμενες μέρες θα διερευνηθεί η ΚΟΠ. Εάν δηλαδή ισχύουν οι ισχυρισμοί Σαββίδη για απόκρυψη κόκκινων φακέλων, θα αρχίσει νέα έρευνα για απόκρυψη στοιχείων.

«Έχουμε την πρόθεση να προχωρήσουμε, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια» κατέληξε ο κ. Ευθυμίου σημειώνοντας ότι ζητήθηκε συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η Επιτροπή που συστάθηκε το 2017, δεν έχει προσωπικό ούτε δικά της γραφεία, για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο που της ανατέθηκε.