Σωρεία τροπολογιών αναμένεται να καταθέσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο επίμαχο νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων για παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο τέθηκε στο επίκεντρο σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου διαφάνηκε ότι υπάρχει θετική προσέγγιση για έγκρισή του από τη Βουλή.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε ότι θα παραχωρηθούν δάνεια συνολικού ύψους 1 δις, 430 εκ. ευρώ. Τα δάνεια θα παραχωρούνται από τις Τράπεζες, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, το δάνειο θα είναι ίσο με το σύνολο των μισθών των εργοδοτουμένων ή το 25% του κύκλου εργασιών κατά το 2019.
Το κράτος θα καθίσταται εγγυητής και σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου, η ευθύνη καταμερίζεται σε ποσοστό 70% στο κράτος και 30% στις Τράπεζες. Το επιτόκιο των δανείων θα σχετίζεται με το ευρωπαϊκό επιτόκιο, το οποίο σήμερα είναι μηδενικό.
Τα δάνεια θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2021, ενώ οι επιχειρήσεις οι οποίες θα λάβουν δάνειο, δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων για 6 μήνες.
Αποκλείονται επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν σε σχέδια διάσωσης στο παρελθόν, επειδή αντιμετώπιζαν κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο έλεγχος της παραχώρησης δανείων θα γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και θα ενημερώνεται και η Βουλή.
Η Κεντρική Τράπεζα στηρίζει το Σχέδιο, δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Κωνσταντίνος Ηρόδοτου, και πρόσθεσε ότι επαφίεται στην κάθε Τράπεζα αν θα συμμετάσχει ή όχι.
Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενους κινδύνους καθώς δεν υπάρχει όριο στα δάνεια, ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται οι Τράπεζες να μην παραχωρούν δάνεια και πως δεν υπάρχει ορισμός της ζημιάς.
Η αναφορά του προέδρου του ΔΗΚΟ ότι ο Υπουργός Οικονομικών παραπλανεί όταν ισχυρίζεται ότι η Βουλή θα αφήσει την κοινωνία χωρίς ρευστότητα εάν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κωνσταντίνου Πετρίδη.
Σε έντονο ύφος κατηγόρησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι λέει ψέματα όταν δηλώνει σε Μέσα ενημέρωσης ότι δεν έγινε διαβούλευση με τα κόμματα για τις κρατικές εγγυήσεις.
«Είναι προκλητικός και προσβλητικός ο Υπουργός προς τη Βουλή», απάντησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόσθεσε ότι έχει τεράστιες ευθύνες επειδή άφησε την Κυπριακή οικονομία ένα χρόνο χωρίς αυτό το νομοσχέδιο, επειδή είχε πρόβλημα με τον Γενικό Ελεγκτή. Ανέφερε ότι ο Υπουργός λέει ψέματα όταν λέει ότι η Βουλή θα αφήσει την κοινωνία χωρίς ρευστότητα, επειδή γνωρίζει ότι θα πρέπει να ξαναέρθει στη Βουλή για να επικυρώσει το διάταγμα εφαρμογής του σχεδίου.
Υπέρ της ψήφισης του σχεδίου τάσσεται ο ΔΗΣΥ. To ΑΚΕΛ εξέφρασε επιφυλάξεις και έθεσε σειρά ερωτημάτων. Το ΔΗΚΟ επιμένει στον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι έθεσαν σειρά τροπολογιών και αναλόγως θα τοποθετηθούν.
Οι τελικές θέσεις των κομμάτων θα κατατεθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας, πριν την διάλυση του σώματος για τις εκλογές.
Δημήτρης Στρατής