Μόλις τρία 24ωρα πριν από την έναρξη της Β΄ Φάσης, γίνονται έντονες διεργασίες σε μια προσπάθεια να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο ΓΕΣΥ. Χθες βράδυ ανακοινώθηκε η ένταξη του Αρεταίειου Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου, ενώ το μεγάλο ναι είπε το πρωί και το Απολλώνειο. Στο ΓΕΣΥ έχουν ενταχθεί ήδη 40 νοσηλευτήρια ενώ άλλα 5, τουλάχιστον, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαβούλευσής τους με τον ΟΑΥ, ο οποίος ευελπιστεί ότι είναι θέμα χρόνου να καταλήξει σε συμφωνίες.

Στο πλαίσιο της Β΄ Φάσης θα εφαρμοστεί κανονικά η ενδονοσοκομειακή φροντίδα από την 1η Ιουνίου, αλλά παίρνουν αναστολή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι Υπηρεσίες αποκατάστασης, Ανακουφιστικής φροντίδας, Φυσιοθεραπευτές, Κλινικοί ψυχολόγοι, Κλινικοί διαιτολόγοι, Οδοντίατροι, Πρώτες βοήθειες, Ασθενοφόρα, Ογκολογικά και Αιμοκαθάρσεις.

Σε επίσημες ανακοινώσεις για την Β΄ Φάση του ΓΕΣΥ θα προβεί στη 1 και 30 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τη Δευτέρα ξεκινά κανονικά η Β΄ Φάση του ΓΕΣΥ με την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και, όπως ανέφερε, υπάρχει μεγάλος όγκος επεμβάσεων που είχαν προγραμματιστεί λόγω ΓΕΣΥ, αλλά και επεμβάσεις που είχαν αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού. Ο κύριος Ιωάννου είπε ότι είναι λογικό να υπάρξουν κάποια διαδικαστικά προβλήματα στην αρχή, αφού το λογισμικό δεν είναι έτοιμο αλλά με καλή θέληση, όπως είπε, θα λυθούν.

Νίτσα Παύλου