Το ενδεχόμενο να υπάρχει ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας φάκελος με το όνομα του Λεονίντ Λεμπέντεφ, του Ρώσου μεγιστάνα και πελάτη του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες», επεσήμανε σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης.

Αποκάλυψε, ακόμα, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σύλλογο έρευνα για το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τα δημοσιεύματα των Pandora Papers.

Στο πλαίσιο των ερευνών, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη και πρόσθεσε ότι σε διάστημα 15 ημερών θα ετοιμαστεί έκθεση και θα επιδοθεί κατηγορητήριο στο δικηγορικό γραφείο, το οποίο θα κληθεί να παραθέσει τη θέση του.

Σε σχέση με τα Pandora Papers, γίνεται, όπως είπε, και δεύτερη έρευνα για ακόμα ένα δικηγορικό γραφείο που εμπλέκεται.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, υπάρχουν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο με την κατηγορία ότι ο κ. LL (Λεονίντ Λεμπέντεφ) χρησιμοποίησε την Κύπρο για να φυγαδεύσει 115 εκατομμύρια δολάρια.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο διαφανεί από την έρευνα, τα στοιχεία θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία.

Σημείωσε ακόμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 20 έρευνες για δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Αρχίζει έρευνα στη Νομική Υπηρεσία

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας απάντησε ότι δεν είναι σε γνώση της κατά πόσο ο κ. Λεμπέντεφ έχει φάκελο στη Νομική Υπηρεσία και σημείωσε ότι θα απαντήσει γραπτώς στη Βουλή για το θέμα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως είπε, μετά από υπηρεσιακό ταξίδι που έχει ολοκληρωθεί, συγκάλεσε χθες συνάντηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών σε σχέση με τις αναφορές που αφορούν την Κύπρο στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Pandora papers.

Στη συνάντηση συμμετείχαν το Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα Φορολογίας η ΜΟΚΑΣ και η Αστυνομία. Η Νομική Υπηρεσία, όπως είπε, προσπάθησε να αντλήσει πληροφόρηση από τα αρμόδια τμήματα για διάφορες πτυχές που προκύπτουν μέσα από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Θα εξεταστεί, ανέφερε, και το νομικό πλαίσιο σε περίπτωση που έρθουν ενώπιον της νομικής υπηρεσίας καταγγελίες για ποινικά αδικήματα.

Για να δράσει, όπως είπε, ο Γενικός Εισαγγελέας, χρειάζεται ενημέρωση με πρωτογενή στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν επαρκή βάση για τα επόμενα βήματα, μετά τα πολλά δημοσιεύματα και το ψήφισμα που εμπλέκουν την Κύπρο και τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος της Ν. Υπηρεσίας ανέφερε ότι μέσω του Υπ. Δικαιοσύνης μπορεί να ζητηθεί και η συνδρομή από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Έρευνα σε τράπεζες

Ο κ. Παναγίδης, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι αξιολογείται ο βαθμός συμμόρφωσης των τραπεζών.

Για τα Pandora Papers ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα να της αποστείλουν εκθέσεις για το θέμα. Αν διαπιστωθούν παραβάσεις του πλαισίου, είπε, θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.