Ότι αναμένει από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την πιο έμπρακτη και αποτελεσματική στάση, ώστε να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων και την κρίση να διαδεχθεί ο διάλογος ή η παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το διάγγελμα του για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Αναφερόμενος στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτει πως  δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστεί αυτό που με αίμα και θυσίες ο Κυπριακός λαός κατόρθωσε να παραδώσει αλλά και να διασώσει.

Επισημαίνει πως δυστυχώς, ενώπιον των ηγετών των Ευρωπαϊκών κρατών θα ευρίσκεται επιστολή του Τούρκου Προέδρου στην οποία, ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα αφού έχει διαλυθεί.

«Οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν ούτε χαλαρώσεις ούτε εκπτώσεις έναντι μιας χώρας που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπενθύμισε δε, τις κατ’ επανάληψη αποφάσεις του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ομοφώνως καταδίκασε αλλά και προειδοποίησε την Τουρκία για λήψη μέτρων εάν συνέχιζε τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος κρατών μελών της Ένωσης.