Ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ Λιν Χιουζ, απέρριψε την προσφυγή 117 μελών του προσωπικού νοσοκομείου του Τέξας εναντίον της απαίτησης της διεύθυνσής του να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής χαρακτήρισε ορθή την πολιτική του Methodist Hospital του Χιούστον να απαιτεί το προσωπικό του να έχει εμβολιαστεί στην ετυμηγορία του, που εξέδωσε το Σάββατο.

Η Τζένιφερ Μπρίτζες, νοσηλεύτρια και βασική ενάγουσα στην υπόθεση, επιχειρηματολογούσε πως εάν η σύμβασή της τερματιζόταν, επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί, θα έπρεπε να θεωρηθεί πως υπέστη άδικη και καταχρηστική απόλυση. `Eκρινε στην προσφυγή ότι τα εμβόλια για την COVID-19 είναι πειραματικά και επικίνδυνα.

Ο δικαστής απέρριψε και τα δύο επιχειρήματα. Το νοσοκομείο Methodist “προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, να σώσει ζωές, χωρίς να μολύνει κανέναν” με τον νέο κορωνοϊό, ανέφερε ο δικαστής Χιουζ στην 5σέλιδη ετυμηγορία του.

Ο δικαστής ανέφερε ακόμη πως η νομοθεσία του Τέξας προστατεύει τους εργαζόμενους όταν απολύονται επειδή αρνούνται να διαπράξουν κάτι παράνομο, αλλά ο όρος που θέτει το νοσοκομείο στο προσωπικό του συμμορφώνεται προς τη νομοθεσία και τη δημόσια πολιτική. Τρία εμβόλια έχουν λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τον FDA, τον ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ, ωστόσο κανένα δεν έχει εξασφαλίσει πλήρη έγκριση μέχρι σήμερα.

Η επιτροπή ίσων ευκαιριών για την απασχόληση των ΗΠΑ επίσης έκρινε τον περασμένο μήνα ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζομένους τους να εμβολιάζονται για την COVID-19, με ορισμένες εξαιρέσεις. Δικηγόρος που εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες είπε πως θα ασκηθεί έφεση. “Αυτή η νομική μάχη μόλις ξεκίνησε”, τόνισε ο δικηγόρος, ο Τζάρεντ Γούντφιλ, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη την προσφυγή και εξέφρασε ικανοποίηση για την ετυμηγορία του δικαστή. Δήλωσε επίσης πως το δικαίωμα να εργάζεσαι δεν πρέπει να εξαρτάται από το εάν συμφωνείς να γίνεις πειραματόζωο.

Πρόσθεσε πως 24.947 εργαζόμενοί του έχουν ήδη εμβολιαστεί. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 600.000 ανθρώπους – επακριβώς 599.781 – επί συνόλου 33,42 εκ. κρουσμάτων στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από αυτήν σε ολόκληρο τον πλανήτη.