Ως ένα πολυδιάστατο και περίπλοκο εγχείρημα, χαρακτήρισε τις προσπάθειες που γίνονται γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Στο πλαίσιο απολογισμού για το 2023 σε σχέση με το μεταναστευτικό ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη πριν ένα χρόνο.

Υπενθύμισε ότι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έφταναν στην Κύπρο ήταν τέτοιος, που το Κέντρο «Πουρνάρα» είχε φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των τριών χιλιάδων διαμενόντων, ενώ ο αριθμός αιτήσεων ασύλου ξεπερνούσε τις 30.000.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι διαπιστώθηκε πως οι μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών γίνονταν κυρίως από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Οι διακινητές, ανέφερε εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των προσώπων αυτών για μια καλύτερη ζωή, παρέσερναν τους μετανάστες κάνοντας τους να πιστέψουν ότι η Κύπρος είναι «οικονομικός παράδεισος».

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημερωτική εκστρατεία σε χώρες όπως η Νιγηρία και το Καμερούν για τις πραγματικές συνθήκες που ισχύουν στην Κύπρο. Η ιστοσελίδα ενημέρωσης της εκστρατείας, συγκέντρωσε πέραν των δύο εκατομμυρίων επισκέψεων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, ασκήθηκε πίεση, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση του ελέγχου των προσώπων που καταλήγουν στην Κύπρο μέσω του Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία.

Επίσης εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι σε τομείς της βιομηχανίας για πάταξη της παράνομης εργοδότησης.
Αποτέλεσμα των δράσεων αυτών ήταν η μείωση των αφίξεων κατά 37%, την ίδια ώρα που οι αιτήσεις ασύλου επίσης κατέγραψαν μείωση κατά σχεδόν 50%.

Η εξέταση των αιτήσεων ασύλου, όπως είπε ο κ. Ιωάννου ολοκληρωνόταν σε έναν χρόνο κατά μέσο όρο. Με την αύξηση του αριθμού των εξεταστών αιτήσεων ασύλου, από 35 σε 85 η περίοδος μειώθηκε σε τρεις μήνες, ενώ στόχος είναι η περεταίρω μείωση στις 30 μέρες.

Έμφαση δόθηκε και στον τομέα των εθελούσιων επιστροφών. Δόθηκαν οικονομικά κίνητρα σε μετανάστες που επιλέγουν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Τον περασμένο μήνα, έφτασαν στην Κύπρο 782 πρόσωπα, την ίδια στιγμή που ο αριθμός εκείνων που αποχώρησαν από τη χώρα μας, έφτασε τους 1.081.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στον τομέα των υποδομών. Σήμερα, στο Κέντρο «Πουρνάρα» όπου φιλοξενούνται περίπου 700 άτομα, ολοκληρώθηκαν, όπως είπε, οι βελτιωτικές εργασίες για τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και άλλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. Την ίδια ώρα έχουν αρχίσει τα έργα για κατασκευή νέου Κέντρου Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας χωρητικότητας 1.000 ατόμων στην περιοχή Λίμνες καθώς και Προαναχωρησιακού Κέντρου στην Μεννόγεια, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 800 προσώπων.