Με στόχο την προστασία της φώκιας στην Κύπρο και τη δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου για να ξεκουράζεται και να αναπαράγεται, το Υπουργείο Γεωργίας προχώρησε στην αποκατάσταση θαλάσσιας σπηλιάς στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου στο Μοναγρούλλι.

Το πρωί ο Υπουργός Κώστας Καδής επισκέφθηκε την περιοχή και μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 6 ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια δράση τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κύριος Καδής είπε ότι από τον Αύγουστο που αποκαταστάθηκε η σπηλιά, η φώκια άρχισε ήδη να επισκέπτεται τον χώρο και να τον αξιοποιεί.

Πέραν από τη φώκια, από τη σπηλιά επωφελείται και η φρουτονυχτερίδα που θεωρείται παγκοσμίως απειλούμενο είδος.

Σήμερα, ο πληθυσμός της φώκιας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αριθμεί 19 άτομα, ενώ η φρουτονυχτερίδα λιγότερα από χίλια άτομα.

Οι εργασίες

Οι εργασίες αποκατάστασης διενεργήθηκαν σε χερσαίο έδαφος, μερικά μέτρα από την είσοδο της σπηλιάς, η οποία βρίσκεται εντός της θάλασσας. Στόχος των εργασιών ήταν η βελτίωση της σπηλιάς, ώστε να καταστεί ακόμα πιο φιλόξενη για τις φώκιες και τις φρουτονυχτερίδες, χωρίς να αλλοιωθεί η φυσική της κατάσταση.

Αρχικά απομακρύνθηκαν από τη σπηλιά εκατοντάδες κυβικά χώματος, τα οποία είχαν τοποθετηθεί προ ετών, καλύπτοντας την παραλία που υπήρχε εντός της σπηλιάς και μειώνοντας τον ωφέλιμο χώρο που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι φώκιες.

Στις σημαντικότερες εργασίες αποκατάστασης συγκαταλέγονται επίσης η διαμόρφωση του χώρου εντός της σπηλιάς, η τοποθέτηση συρμάτινου πλέγματος στο άνοιγμα που υπήρχε στα βράχια και εφαρμογή μονωτικού υλικού, το οποίο δημιουργεί φυσικές συνθήκες, ιδανικές για τα δύο είδη.

Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μη διαταραχθεί η περιοχή, και έγιναν με τη συνεργασία των τριών κυβερνητικών τμημάτων του ΥΓΑΑΠ, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Δεδομένης της αντικειμενικής δυσκολίας και του ρίσκου που εμπερικλείει ένα τέτοιο εγχείρημα, το αποτέλεσμα κρίνεται ως πολύ πετυχημένο.

Μετά το τέλος των εργασιών, στη σπηλιά τοποθετήθηκε σύστημα παρακολούθησης, με τη βοήθεια του οποίου θα παρατηρείται η δραστηριότητα εντός της σπηλιάς. Μέσα από την παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι πολύ νωρίς μετά την αποκατάστασή της, η σπηλιά άρχισε να χρησιμοποιείται από άτομα της Μεσογειακής φώκιας.