Προς οριστική συμφωνία φαίνεται ότι βαδίζουν ΟΚΥπΥ και συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών ως προς την οικονομική πρόταση παραχώρησης κινήτρων προς τους γιατρούς του δημοσίου. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας στέλνει σήμερα γραπτώς στις συντεχνίες την τελική πρόταση με όσα είχαν συμφωνηθεί σε συνάντηση της περασμένης Τρίτης.

Φαίνεται ότι κατ’ αρχήν ικανοποιούνται τα αιτήματα των κυβερνητικών γιατρών, ωστόσο η πρόταση του ΟΚΥπΥ θα τεθεί προς διαβούλευση στα συλλογικά όργανα των συντεχνιών τους και ακολούθως θα τοποθετηθούν επίσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία φαίνεται ότι θα «κλειδώσει» στα 21 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διανέμονται στους γιατρούς με «οριζόντιο» τρόπο, δηλαδή ο κάθε γιατρός θα λαμβάνει το ποσό των 1.850 ευρώ μηνιαίως επιπρόσθετα του μισθού του, ενώ θα μπορεί να αυξήσει το ποσό αυτό μέχρι 2.600 ευρώ περίπου τον μήνα, ανάλογα με την παραγωγικότητα των γιατρών στην κάθε κλινική. Επίσης, σε περίπτωση που τα έσοδα του οργανισμού θα ξεπεράσουν τον στόχο που έχει τεθεί, στα 305 εκατ. ευρώ τον χρόνο, οι γιατροί θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 9% επί των επιπρόσθετων εσόδων του οργανισμού.

Τί γίνεται με τους νοσηλευτές;

Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ζητήματα των νοσηλευτών. 

Ερωτηθείς για τη συνάντηση νοσηλευτών με τον ΟΚΥπΥ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, απέρριψε τα περί υποστελέχωσης στα δημόσια νοσηλευτήρια και σημείωσε ότι θα είναι παρών στη συνάντηση των νοσηλευτών με τον ΟΚΥπΥ. Ανέφερε ότι εναπόκειται στον ΟΚΥπΥ να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει σε προσλήψεις νοσηλευτών.

Για την εφαρμογή της β’ φάσης του ΓΕΣΥ, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής πάμε αρκετά καλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Προέτρεψε όλα τα νοσηλευτήρια να ενημερώνουν τον ΟΑΥ, ώστε να επιλύονται άμεσα τυχόν προβλήμτα.

Συντεχνίες: Ζητούν πρόσληψη τουλάχιστον 350 νοσηλευτών

Η συνάντηση του ΟΚΥπΥ με τους νοσηλευτές έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι. Οι συντεχνίες των νοσηλευτών, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΝΟ και της ΠΑΣΥΔΥ, ζητούν την πρόσληψη τουλάχιστον 350 νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια, κάνοντας λόγο για υποστελέχωση που παρατηρείται σε διάφορα τμήματα και μονάδες.

Δημήτρης Στρατής