Μια τελευταία ευκαιρία στο Υπ. Οικονομικών να φέρει ενώπιον της Βουλής αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την ανέγερση ή αγορά πρώτης κατοικίας, αποφάσισε ότι θα δώσει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Κατά την συζήτηση του θέματος που αφορά χιλιάδες νεαρά ζευγάρια που βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης κατοικίας, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα οριστικά την ερχόμενη Πέμπτη και πως θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 8 Ιουνίου.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, ανέλαβαν να μαζέψουν όλες τις επιφυλάξεις και εισηγήσεις που ακούστηκαν από βουλευτές και να τις ενσωματώσουν σε ένα ενιαίο κείμενο, με στόχο να παρουσιαστεί την Πέμπτη στη Βουλή, αφού η

Κύπρος βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επί παραβάσει για τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προτάσεις από τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ αλλά και από τα συγκυβερνώντα κόμματα, σήμερα υπήρξε σύγκληση μεταξύ των περισσοτέρων βουλευτών ότι θα εισαχθεί μια φόρμουλα με την οποία δεν θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ σπιτιών και διαμερισμάτων. Επίσης, θα εισαχθούν τελικά δύο κριτήρια που αφορούν στην αξία του ακινήτου με βάση την αγορά και τα τετραγωνικά μέτρα.

Τέλος, η τετράμηνη μεταβατική περίοδος για εφαρμογή του νομοσχεδίου που πρόκειται να ψηφιστεί αναμένεται ότι θα συνδυάζεται με την αίτηση για άδεια οικοδομής, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε δήμους, επαρχιακές διοικήσεις και την πολεοδομία για έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.