Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις χώρες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών τόνισε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι ωραία» ο πρωτοβάθμιος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μοριακός ιολόγος Λεόντιος Κωστρίκης.

Απαντώντας σε δεκάδες ερωτήματα ακροατών για τον κορωνοϊό, ο κ. Κωστρίκης έφερε ως παράδειγμα την ισπανική επιδημία της γρίπης που ξέσπασε το 1918, προκαλώντας το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους, σημειώνοντας ότι οι πόλεις που έλαβαν έγκαιρα μέτρα είχαν και τους λιγότερους θανάτους.

Εκτίμησε ακόμα ότι δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα της ισπανικής γρίπης, καθώς υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση στις περισσότερες χώρες.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ υποστήριξε ότι κανονικά θα έπρεπε να είχαν κλείσει όλα τα σχολεία και όχι μόνο στη Λευκωσία.

Ο ορισμός της πανδημίας είναι ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη λοίμωξη σε πολλαπλές γεωγραφικές περιοχές, επομένως σωστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει κηρύξει τον κορωνοϊό σε πανδημία, αφού έχει εμφανιστεί σε πάνω από 110 χώρες, σημείωσε ακόμα ο καθηγητής. Το καταστατικό του ΠΟΥ, όπως είπε, του επιτρέπει πλέον να θέσει σε εφαρμογή πιο δραστικά μέτρα τα οποία τα κράτη είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με τον Λεόντιο Κωστρίκη, ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι και 9 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, όπως γρίπη, πυρετός, μυαλγίες και δύσπνοια. Η δε μετάδοση του ιού από το ένα άτομο σε άλλο μπορεί να γίνει πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Με βάση τη βιβλιογραφία, όπως ανέφερε ο καθηγητής, από όσους έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 ποσοστό:

• 80 – 85% θα περάσει σχετικά ήπια συμπτώματα

• 15% θα έχει μια πιο ανεπτυγμένης μορφής πνευμονία

• 5% θα έχει σοβαρή πνευμονία και πιθανώς να χρειαστεί υποστήριξη με αναπνευστήρα

• 5% θα έχει επιπλέον σήψη σε πολλούς ιστούς, πολυοργανική ανεπάρκεια

• 3% θα πεθάνει

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, σε περίπου 100.000 ανέρχονται τα κρούσματα και έχουν πεθάνει 4.000.

Ποιές είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Σύμφωνα με τον Λεόντιο Κωστρίκη, oι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως έχουν καθοριστεί από πολλές μελέτες είναι άτομα άνω των 70 χρόνων, κυρίως οι άντρες.

Επίσης πρόκεται για άτομα που έχουν καταστολή στο ανοσοποιητικό τους σύστημα (π.χ. μεταμόσχευση νεφρών, λαμβάνουν θεραπεία για κατά πλάκας σκλήρυνση), άτομα με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιολογικές παθήσεις.

Η άγνοια τρέφει τον πανικό

«Ο πανικός συνήθως προέρχεται από άγνοια. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι αρχές του κράτους δεν εξηγούν στον κόσμο επαρκώς τα πάντα γύρω από τον ιό, ευτυχώς  πλέον ξεκίνησαν να το πράττουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λεόντιος Κωστρίκης.