Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση και παραδίδει την σκυτάλη για διαπραγματεύσεις πλέον στους αντιπάλους του.

Έχοντας κερδίσει τις περισσότερες έδρες (30) από τις 120 στην Κνεσέτ, στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου – τις τέταρτες που διεξήχθησαν μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια στο Ισραήλ – ο Νετανιάχου έλαβε εντολή από τον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν τον περασμένο μήνα για να σχηματίσει κυβέρνηση.

 Αλλά μετά από εβδομάδες ίντριγκας, παρασκηνιακές συνομιλίες και ορισμένες φορές αντιφατικές φήμες, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας απέτυχε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 61 βουλευτών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Ισραηλινός πρόεδρος θα πρέπει να έρθει σήμερα σε επικοινωνία με εκλεγμένους αξιωματούχους της Κνεσέτ για να συζητήσει τα επόμενα βήματα σε μια προσπάθεια να τερματιστεί αυτό το σήριαλ για σχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ, πρώην δημοσιογράφος και οικοδεσπότης τηλεοπτικών εκπομπών, επικεφαλής για σχεδόν δέκα χρόνια του σχηματισμού Yesh Atid («Υπάρχει ένα μέλλον»), δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμος να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Έχει φτάσει η ώρα για μια νέα κυβέρνηση (…) αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια που χωρίζουν την ισραηλινή κοινωνία, για την ένωση θρησκευτικών και κοσμικών, αριστερών, δεξιών και κεντρώων», είπε ο Λάπιντ.