Σημαντική εξέλιξη για την πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει ομόφωνα την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς, εναντίον της εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς διαφώνησε με την συνένωση του με τους δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης.

Θυμίζουμε ότι αιτιολογικό της προσφυγής του Δήμου ήταν ότι δεν λήφθηκε υπόψιν η άποψη των τοπικών κοινωνιών με δημοψηφίσματα όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Αυτοδιοίκησης, ενώ γινόταν λόγος για σύγκρουση εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Στην ουσία το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε καν την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς η οποία απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη, αφού σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, έγινε αφού εξέπνευσε το χρονικό διάστημα των τριάντα ημερών, από τη ψήφιση του νόμου.

Στην απόφαση του το Ανώτατο υποδεικνύει μεταξύ άλλων πως τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει άμεσα να επιλύονται και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται από τη Νομοθεσία.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου εξέφρασε απογοήτευση.

Η απόφαση του Ανωτάτου, βάζει ένα οριστικό τέλος στο όποιο ενδεχόμενο αλλαγών στις συνενώσεις των δήμων. Επίσης ανακουφίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Βουλή, καθώς η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί, με τη δημιουργία 20 νέων Δήμων που θα προκύψουν μετά τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.