Ακροατής του Σταθμού μας προέβη σε σοβαρή καταγγελία ότι στην περιοχή της Λάγιας στην Επαρχία Λάρνακας περδίκια εκτροφείου αφέθηκαν στον πυρήνα κυνηγετικής ζώνης, μια εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη του κυνηγίου στις 6 Νοεμβρίου.

Σημείωσε ότι ενώ είχε επισκεφθεί τον ίδιο πυρήνα μια εβδομάδα νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο διαπίστωσε ότι υπήρχε ένα κλουβί γεμάτο περδίκια εκτροφείου.  

Η καταγγελία έγινε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Μικρόφωνο στον Πολίτη”.

Το γεγονός καταδίκασε με δηλώσεις του στον Σταθμό μας ο πρόεδρος του Kόμματος για τα Zώα Κυριάκος Κυριάκου, σημειώνοντας ότι αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει. Οι εκτροφείς που  έχουν άδειες, θα πρέπει να συντονιστούν με την Υπηρεσία Θήρας, πρόσθεσε. 

Επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Θήρας Παντελή Χατζηγέρου ο οποίος μας ανέφερε αρχικά ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Υπηρεσίας, και ενώ οι απελευθερώσεις γίνονταν μέσα στον Αύγουστο, πλέον γίνονται νωρίτερα, μέχρι και τρείς εβδομάδες πριν το κυνήγι. Ο κύριος λόγος όπως είπε, είναι ότι πολλά περδίκια εκτροφείου κατασπαράζονται από αλεπούδες, των οποίων έχει αυξηθεί ο πληθυσμός.

Μετά από διερεύνηση του περιστατικού ο κ. Χατζηγέρου επανήλθε και μας ανέφερε ότι πρόκειται για περδίκια που έχουν περισσέψει από την διανομή που γίνεται σε κάθε επαρχία.

Τα πουλιά είναι ζωντανά και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πριν με ακρίβεια πόσα θα αφεθούν στην φύση, όπως είπε. Επιβεβαίωσε ότι το περασμένο Σάββατο έγινε από την Υπηρεσία Θήρας απελευθέρωση περίπου 100 περδικιών εκτροφείου σε 3 με 4 κυνηγετικούς πυρήνες. Ρωτήσαμε γιατί τα περδίκια αυτά δεν μπορούν να επιστρέψουν στα εκτροφεία και ο κ. Χατζηγέρου απάντησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθούν ασθένειες σε περδίκια που παραμένουν στο εκτροφείο για σκοπούς αναπαραγωγής.

Ο Σταθμός μας επικοινώνησε για το θέμα και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου Ηλία Πεκρή, ο οποίος σημείωσε ότι λόγω του καύσωνα που επικρατεί τον Αύγουστο η Υπηρεσία Θήρας συμφώνησε με τους οργανωμένους κυνηγούς, να απελευθερώνονται νωρίτερα στη φύση τα περδίκια εκτροφείου. Η θέση της Ομοσπονδίας των Kυνηγών είπε, είναι ότι πρέπει να γίνονται νωρίτερα οι απελευθερώσεις, όχι όμως μια εβδομάδα πριν.