Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλουν οι ακροατές στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη»

 

— «Έκτισα την πρώτη μου κατοικία, δεν διεκδίκησα επιστροφή ΦΠΑ, την πώλησα πριν τα 10 χρόνια. Τώρα που κτίζω άλλο σπίτι, μπορώ να το διεκδικήσω;»

Απάντηση: Μιλήσαμε με τον αρμόδιο λειτουργό στο Τμήμα Φορολογίας ο οποίος μας ανέφερε ότι μπορεί ο ακροατής να διεκδικήσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από τη στιγμή που δεν τον διεκδίκησε για την πρώτη κατοικία. Ο μειωμένος συντελεστής ανέρχεται στο 5% αντί 19%. Απλώς θα πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη δήλωση στο Τμήμα Φορολογίας ότι το δεύτερο σπίτι που έχει αγοράσει θα είναι η μόνιμη κατοικία του για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτή η υπεύθυνη δήλωση αποτελεί δηλαδή μια δέσμευση για το μέλλον για τον ιδιοκτήτη της κατοικίας. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα κριτήρια το οποία είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. Εάν θέλει περισσότερες λεπτομέρειες ο ακροατής, μπορούμε να τον φέρουμε σε επαφή με τους αρμόδιους στο Τμήμα Φορολογίας.

— «Μπορεί κάποιος να κάμει ένσταση για εκτιμήσεις που έγιναν για την περιουσία του από το κτηματολόγιο αφότου έχει λήξει η διορία;»

Απάντηση: Επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή του Κτηματολογίου, ο οποίος μας ανέφερε ότι η περίοδος των ενστάσεων για τις γενικές εκτιμήσεις έληξε στο τέλος του 2019. Εάν, ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα εξεταστεί, όπως μας είπε ο διευθυντής του Κτηματολογίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν μια επιστολή με την οποία να υποβάλουν ένσταση στο Κτηματολόγιο η οποία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο τεκμηριωμένη προκειμένου να εξεταστεί το παράπονό τους.

— «Πότε θα ανοίξει το Taxinet και γιατί δεν ανοίγει από την πρώτη του χρόνου;»

Απάντηση: Η απάντηση είναι ότι δεν προβλέπεται να αρχίσει σύντομα η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μάλλον θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, όπως φάνηκε μετά και από συνεννόηση με την εταιρεία που χειρίζεται το taxisnet. Όπως μας εξήγησαν από το Τμήμα Φορολογίας, θα γίνουν αλλαγές στο λογισμικό που σχετίζονται με το ΓΕΣΥ. Να θυμίσουμε ότι από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους θα αυξηθούν οι εισφορές στο ΓΕΣΥ, λόγω και της επικείμενης εφαρμογής της δεύτερης φάσης. Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι θα προκύψουν αλλαγές και στη νομοθεσία για τον φόρο, αφού στη Βουλή συζητούνται τροποποιήσεις ώστε να γίνει υποχρεωτική για όλους η υποβολή φορολογικής δήλωσης και διάφορες άλλες αλλαγές. Οπότε θα πρέπει οι ακροατές να αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Φορολογίας.

Δημήτρης Στρατής

 

Το Κανάλι 6 δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα και την ακρίβεια των απαντήσεων από τις διάφορες υπηρεσίες και αρχές