Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλουν οι ακροατές στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη»

 

–«Τί προνοούν οι κανονισμοί σχετικά με τις κοπέλες που προσέχουν μικρά παιδάκια στο σπίτι τους, πόσα νήπια και βρέφη μπορούν να προσέχουν και τί προσόντα πρέπει να έχουν;»

Απάντηση: Όπως μας λέχθηκε από το Γραφείο Ευημερίας, δικαιούται μια κοπέλα να προσέχει 3 βρέφη κάτω των 2 χρόνων ή 6 νήπια από 2 μέχρι 6 χρόνων. Καθώς επίσης 2 βρέφη και 2 νήπια ή ένα βρέφος και 4 νήπια. Για να ασκήσει το επάγγελμα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εγγραφής Κατ’ οίκον Παιδοκόμου. Το εξασφαλίζει μετά από αίτηση και έγκριση από το Τμήμα Ευημερίας. Δεν απαιτούνται συγκεκριμένα προσόντα, κάποια πιστοποιητικά και απολυτήριο λυκείου. Αν δεν είναι εγγεγραμμένη παιδοκόμος, ασκεί  παράνομα το επάγγελμα και μπορεί κάποιος να την καταγγείλει στο Τμήμα Ευημερίας.

–«Μπορεί να γίνει αναδρομικά αίτηση για μειωμένο φόρο για την πρώτη κατοικία και πόσο πίσω μπορεί να πάει

Απάντηση: Σύμφωνα με λειτουργούς του Τμήματος Φορολογίας, η επιστροφή του ΦΠΑ δεν έχει αναδρομική ισχύ. Η αίτηση για τους δικαιούχους θα πρέπει να γίνει πριν κατοικηθεί η πρώτη κατοικία. H νομοθεσία για την επιστροφή του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία άρχισε να ισχύει από το 2011.

— «Εδώ και μια εβδομάδα στην περιοχή της Πάνω Λακατάμιας προκαλείται οχληρία από τσάκρες και πομπάρτες»

Απάντηση: Η Αστυνομία μάς ανέφερε ότι έχει δεχθεί κάποιες καταγγελίες, κάνει περιπολίες κατά διαστήματα, αλλά στην πράξη δεν έχουν ακόμα βρεθεί λύσεις. Το πρόβλημα είναι έντονο όπως μας ανέφεραν σε διάφορες περιοχές στη Λευκωσία. Επικοινωνήσαμε για το θέμα και με τη δήμαρχο Λακατάμειας, Φωτούλα Χατζήπαπα, η οποία μας ανέφερε ότι στο παρελθόν ο δήμος έχει εισηγηθεί στην Αστυνομία τρόπο για να λυθεί το ζήτημα,  δηλαδή «να εντοπιστούν και να ελεγχθούν όσοι πωλούν τις κροτίδες και τα πυροτεχνήματα που έχουν καθιερωθεί σε διάφορες περιοχές ακόμα και για γενέθλια ή γάμους».

— «Όσοι χρειάζονται χαρτί ότι υπέβαλαν φορολογική δήλωση για διεκδίκηση φοιτητικής χορηγίας, πώς και από πού θα το πάρουν;»

Απάντηση: Από την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας μάς απάντησαν πως πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτησή τους για τη φοιτητική χορηγία ακόμα κι αν λείπει κάποιο έγγραφο, και όχι μόνο τη φορολογική δήλωση για το 2019. Σε περίπτωση που λείπει κάποιο έντυπο, κατά τον έλεγχο των αιτήσεων θα ζητηθεί να προσκομίσουν οι αιτητές τα έγγραφα που λείπουν. Να υπενθυμίσουμε, με την ευκαιρία, ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την φοιτητική χορηγία ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου. Τα αποδεικτικά στοιχεία για τα οικογενειακά εισοδήματα που υποχρεούνται οι αιτητές να υποβάλουν μαζί με την αίτησή τους: (α) για μισθωτό εργαζόμενο: • βεβαίωση από τον εργοδότη ή • πιστοποιητικό αποδοχών από το Τμήμα Φορολογίας (β) για αυτοτελώς εργαζόμενο: • βεβαίωση εισοδήματος από λογιστή/ελεγκτή (όπου φαίνεται το ετήσιο λογιστικό κέρδος για το 2019) ή • αντίγραφο φορολογικής δήλωσης για το 2019.

Χάρης Παναγιώτου, Δημήτρης Στρατής

 

Το Κανάλι 6 δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα και ακρίβεια των απαντήσεων από τις διάφορες υπηρεσίες και αρχές