Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλουν οι ακροατές στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη»

 

-«Θα ήθελα να ξέρω, όταν θα βγω σε σύνταξη πότε θα κάνω αίτηση;»

Απάντηση: Η αίτηση γίνεται τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία που κάποιος κλείνει τα 65, ή τα 63 σε περίπτωση που θέλει να βγει σε πρόωρη σύνταξη.

-«Πότε θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων στο taxisnet;»

Απάντηση: Το πιθανότερο μέσα στην άλλη εβδομάδα, όπως μας ανέφεραν από το Τμήμα Φορολογίας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

-«Πήγα για ΜΟΤ για φορτηγάκι της εταιρείας στη Λεμεσό και περιμέναμε ουρά, ένας υπάλληλος εξυπηρετούσε όλο τον κόσμο και υπήρχε ταλαιπωρία».

Απάντηση: Επικοινωνήσαμε για το θέμα με τον Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιάννη Νικολαΐδη, ο οποίος μας ανέφερε ότι όντως παρατηρείται μεγάλη ουρά στη Λεμεσό από ιδιοκτήτες φορτηγών.

Ρωτήσαμε εάν γίνονται σκέψεις για να δοθεί και στη Λεμεσό σε ιδιώτες η υπηρεσία του ΜΟΤ σε φορτηγά. Μας ανέφερε ότι δύο ιδιώτες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να αναλάβουν αυτή τη δουλειά. Αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι να έρθουν τα κατάλληλα μηχανήματα που έχουν παραγγείλει από το εξωτερικό. Πρέπει να κάνουν υπομονή οι ακροατές μας, ιδιοκτήτες φορτηγών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για τον ακροατή από τη Λάρνακα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, ο κ. Νικολαΐδης μας ανέφερε ότι, εκτός από το κρατικό, λειτουργεί και ένας ιδιώτης στα Λειβάδια και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον άλλο.

Στην Πάφο αδειοδοτήθηκε ένας ιδιώτης στη Δρούσια.

Στη Λευκωσία άνοιξαν δύο ιδιωτικά συνεργεία, όμως μόνο για επιθεωρήσεις μικρών φορτηγών μέχρι επτάμισι τόνους.

Γενικά, εάν οι οδηγοί της Λεμεσού έχουν προγραμματίσει δρομολόγιο για άλλες επαρχίες, μπορούν να το συνδυάσουν και να πάνε και για ΜΟΤ, που είναι φθηνότερο στον ιδιωτικό τομέα.

Ρωτήσαμε και για την ταλαιπωρία που υφίστανται κάποιοι οδηγοί που πρέπει να μπαίνουν κάτω από το φορτηγό πριν την επιθεώρηση και θα εξετάσουν, όπως μας ανέφεραν, το κατά πόσο μπορούν να χορηγούνται κάποια κρεβατάκια.

-«Ποιο ποσοστό των εργαζομένων καλύπτεται για την πέμπτη φάση του σχεδίου covid της κυβέρνησης (περίοδος Ιουλίου), σε περίπτωση μερικής αναστολής της επιχείρησης;»

Απάντηση: Καλύπτεται το 45% των υπαλλήλων με επιδότηση 60% του μισθού τους, με βάση το τρίτο σχέδιο που αφορά επιχειρήσεις που υπέστησαν απώλεια του κύκλου εργασιών τους κατά 40%. Εάν η επιχείρηση αριθμεί κάτω από τρεις υπαλλήλους, τότε καλύπτεται το 100%.

-«Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη μικρή επιταγή που δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι;»

Απάντηση: Το εισόδημα για ζευγάρι συνταξιούχων πρέπει να είναι κάτω από 15.485 ευρώ, για μονήρη συνταξιούχο πρέπει να είναι κάτω από 10.324 ευρώ.

Δημήτρης Στρατής

 

Το Κανάλι 6 δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα και την ακρίβεια των απαντήσεων από τις διάφορες υπηρεσίες και αρχές