Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι κυπριακές αρχές μετά τον εντοπισμό από την Λιμενική Αστυνομία και πέμπτου πλοιαρίου το πρωί με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Το πλοιάριο εντοπίστηκε 16 περίπου ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο, με 60 μετανάστες και αυτή τη στιγμή παρακολουθείτε. 

 Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας για επιστροφή στο Λίβανο των μεταναστών που προσέγγισαν χθες το Ζύγι.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ναύλωσε πλοιάριο και αφού το εφοδίασε με τα απαραίτητα τρόφιμα, παρέλαβε τους μετανάστες, με σκοπό να τους οδηγήσει πίσω στο Λίβανο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης η λιμενική παρέλαβε και τους 30 Λιβάνιους που βρίσκονται στα ανοιχτά της θάλασσας στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από το Σάββατο για να επιστραφούν επίσης στη χώρα τους.

Η αυξημένη ροή μεταναστών στην Κύπρο το τελευταίο τριήμερο προκαλεί έντονη ανησυχία στις αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες απασχόλησε και την πρωινή σύσκεψη του αρχηγού της αστυνομίας με την ηγεσία της δύναμης.

Στις 5 το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών έχει συγκαλέσει έκτακτη Διυπουργική Σύσκεψη μετά τις απανωτές αφίξεις μεταναστών. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με την κυβέρνηση του Λιβάνου για το θέμα ενώ για αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί η διυπουργική σύσκεψη. 

Όπως σημείωσε ο κύριος Νουρής η Κύπρος είναι υπερπλήρης, καθώς έχουμε ξεπεράσει τις δυνατότητες φιλοξενίας στο Κέντρο Φιλοξενείας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Αυτό, συμπλήρωσε, φέρνει σε αρκετά δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατίας καθώς λόγω του κορωνοϊού οι συνθήκες είναι ιδιάζουσες και πρέπει να τηρούνται αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την Περασμένη Πέμπτη μέχρι χτες στην Κύπρο έφτασαν 156 μετανάστες.

Στο μεταξύ μετά τον εντοπισμό μεταναστών στην περιοχή Κάππαρη, συνελήφθησαν 4 πρόσωπα ως οι διακινητές, και τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση.

Η Λιμενική Αστυνομία έχει λάβει οδηγίες να βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και σκάφη της βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου για να ελέγξουν την κατάσταση.

Νίτσα Παύλου