Νέα πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα καταθέσει στην Βουλή η κυβέρνηση, για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ίδια μέρα με τις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Την πρόταση αναμένεται να εγκρίνει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο. Το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα είναι εάν οι πολίτες εγκρίνουν ή όχι τη μεταρρύθμιση.

Ο Νίκος Νουρής, σε δηλώσεις του στη Βουλή, απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο του 2023, μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για την τοπική αυτοδιοίκηση και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Αναφέρθηκε σε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα επί του συγκεκριμένου θέματος, μετά την έγκριση σχετικής νομοθεσίας. «Κάτι τέτοιο θα έθετε υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων του ψηφισθέντος Νόμου», αναφέρεται στη γνωμάτευση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ήδη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και την πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών.