Αντιμέτωπο με απαιτήσεις ποσών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιθανόν να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 8 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας.

Οι απαιτήσεις αυτές προέκυψαν από την άρνηση Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΠΑΚ να καταβάλουν αυξήσεις ενοικίων ή ακόμη και τα ίδια τα ενοίκια κτιρίων τα οποία ενοικιάζει το πανεπιστήμιο, μετά από δημοσιεύματα και αναφορές από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι τα συμβόλαια που υπεγράφησαν ήταν εταιροβαρή υπέρ των ιδιοκτητών και ενδεχομένως παράτυπα.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι του ΤΕΠΑΚ ισχυρίζονταν ότι είχαν σχετικές οδηγίες από τον Γενικό Ελεγκτή, όμως όταν το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ αποτάθηκε στον Γενικό Ελεγκτή αυτός απάντησε γραπτώς ότι ουδέποτε έδωσε τέτοιες οδηγίες. Παρά την απάντηση του Γενικού Ελεγκτή, το θέμα παρέμενε σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα τα χρέη να διογκώνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Κανάλι 6, το ΤΕΠΑΚ έχει γνωματεύσεις από τους Νομικούς του Συμβούλους ότι η έκβαση των υποθέσεων αυτών ενώπιον των δικαστηρίων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι θετική για το πανεπιστήμιο, γι’ αυτό και ξεκίνησε να προβαίνει σε διακανονισμούς με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να μειωθεί το ποσό που θα καταβάλει τελικά.

Σε αυτή την προσπάθεια το ΤΕΠΑΚ συμφώνησε να εγκαταλείψει νωρίτερα φοιτητικά διαμερίσματα τα οποία ενοικίαζε με μακροχρόνια σύμβαση στο πρώην ξενοδοχείο Αστήρ, στην οδό Ανεξαρτησίας, για τα οποία το συμβόλαιο λήγει σε ενάμιση χρόνο.

Στην περίπτωση του Αστήρ το ΤΕΠΑΚ κατέβαλλε τα ενοίκια αλλά αρνείτο να καταβάλει τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να προκύψουν απαιτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μαζί με τους τόκους.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά διαγραφή μέρους τους χρέους, που αφορά κυρίως του τόκους. Οι φοιτητές που θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Αστήρ αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλους χώρους, που διαθέτει το ΤΕΠΑΚ.

Ανώτερη πηγή από το ΤΕΠΑΚ από την οποία ζητήσαμε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ανέφερε ότι τα ποσά θα είναι σημαντικά αλλά πολύ πιο κάτω από 8 εκατομμύρια. 

Πρόσθεσε ότι το νέο συμβούλιο προσπαθεί να κλείσει παλιές υποθέσεις που υπάρχουν εδώ και μέχρι 12 χρόνια εκκρεμότητες με την αρωγή των νομικών του συμβούλων.

«Το συμβόλαιο με τον Αστήρ έληξε και δεν φεύγουμε πιο γρήγορα αλλά έτσι και αλλιώς τα ενοίκια είναι πλέον απαγορευτικά, εξού και η έναρξη κατασκευής 500 ιδιοτήτων φοιτητικών εστιών και σύντομα για ακόμα άλλες τόσες», συμπλήρωσε. Τόνισε τέλος πως κανένας φοιτητής δεν θα μείνει εκτεθειμένος λόγω του ταμείου φοιτητικής μέριμνας.