Άνοιξε εκ νέου σήμερα η Πύλη Εμβολιασμού, για τη διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό από πολίτες 36 – 39 ετών.

Συγκεκριμένα, η Πύλη Εμβολιασμού άνοιξε στις 07:30 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το Σάββατο στις 17:30.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι ανοικτή τις πιο πάνω ημερομηνίες και ώρες μόνο για τις ηλικίες που αναφέρονται στην κάθε περίπτωση και όχι για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ οι εμβολιασμοί θα γίνονται με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένο εμβόλια στα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες.

Στο μεταξύ, άρχισε και συνεχίζεται η ενημέρωση των πολιτών για τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού για τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Η ενημέρωση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, γίνεται με γραπτά μηνύματα, ενώ σημειώνεται ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ενημέρωση των δικαιούχων προέκυψε σε μεγάλο βαθμό από την καθυστέρηση στην αποστολή της ποσότητας από την παρασκευάστρια εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η παραλαβή έχει οριστικοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων της εταιρείας, οι ποσότητες που θα παραληφθούν τον Ιούνιο επαρκούν για ολοκλήρωση της χορήγησης της 2ης δόσης όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, μέχρι χθες είχε οριστικοποιηθεί ο επαναπρογραμματισμός 12.600 ραντεβού, ενώ προχωρά ο επαναπρογραμματισμός τις επόμενες ημέρες άλλων 25,000 ραντεβού που αφορούν την περίοδο μέχρι και τις 23 Ιουνίου.

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται μέσω του λογισμικού με γραπτό μήνυμα.

Σημειώνεται ότι στα Κέντρα Εμβολιασμού της Πόλεως Χρυσοχούς και του Νοσοκομείου Τροόδους ξεκίνησε ο επαναπρογραμματισμός και γίνεται τηλεφωνικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα ραντεβού επαναδιευθετούνται στο ίδιο Κέντρο Εμβολιασμού όπου είχε χορηγηθεί η 1η δόση.

Εξάλλου, μέχρι και τις 25 Μαΐου, ποσοστό 50,4% είχε εμβολιαστεί με την 1η δόση (372.696 άτομα) και ποσοστό 23,7% είχε ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (175.219 άτομα).

Σε μια άλλη εξέλιξη, τα άτομα που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca, θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά με τη 2η δόση του εμβολίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρουσίασαν μετά την 1η δόση οποιαδήποτε συμπτωματολογία σοβαρών παρενεργειών (σύνδρομο θρόμβωσης/θρομβοπενίας) και ως εκ τούτου, τα άτομα αυτά καλούνται να προσέλθουν κανονικά για τη 2η δόση του εμβολίου, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη θωράκισή τους έναντι του ιού και των μεταλλάξεών του, εισηγήθηκαν ομόφωνα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό (ΣΕΕ).

Επίσης εισηγήθηκαν, κατά πλειοψηφία, τη σύσταση για προτίμηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) στα άτομα ηλικίας 50 ετών και κάτω και το Υπουργείο Υγείας υιοθετεί αυτή τη σύσταση και προτρέπει τους πολίτες κάτω των 50 ετών να επιλέγουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για τον εμβολιασμό τους.