Με την αντιπρόεδρο του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, που εξελέγη για δεύτερη φορά πρόσφατα στην επαρχία Λάρνακας, θα διεκδικήσει ο ΔΗΣΥ την Προεδρία της Βουλής. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, λίγο μετά τις 12 και 30 το μεσημέρι.
O κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν επιλογές καθαρών προσώπων, μακριά από παζάρια. Σημείωσε, ακόμα, ότι ο ΔΗΣΥ θα έχει τη δική του υποψηφιότητα, μέχρι τέλους. Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ γυναίκα πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να καταρριφθεί ένα ακόμα στερεότυπο και πρότεινε την υποψηφιότητα της κ. Δημητρίου για την Προεδρία της Βουλής.
Η εξέλιξη αυτή ξεκαθαρίζει το σκηνικό, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει τις 10ης Ιουλίου, όπου έχει οριστεί η πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας στην οποία θα γίνει η ψηφοφορία για εκλογή του νέου ή της νέας προέδρου της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, τα δύο μεγάλα κόμματα κρατούν το κλειδί σε σχέση με την προεδρία της Βουλής. Το ΑΚΕΛ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του από εβδομάδας που, όπως δηλώνεται, θα στηριχθούν σε θέσεις αρχών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου που θα στηριχθεί. Δεν αποκλείεται ούτε η υποψηφιότητα βουλευτή του κόμματος, αλλά ούτε η υποστήριξη βουλευτή από άλλο κόμμα.
Στο ΔΗΚΟ, μετά την πρώτη συζήτηση του θέματος χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα, φαίνεται ότι προκρίνεται η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η υποστήριξη βουλευτή του κόμματος, αναλόγως του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η υποψηφιότητα της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματος, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Πέραν της υποψηφιότητας της κ. Δημητρίου, έχουμε άλλες δύο δεδομένες υποψηφιότητες, του προέδρου των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου.
Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε ότι θα ληφθούν υπόψιν για τη στήριξη προέδρου τέσσερα κριτήρια που σχετίζονται με την ικανότητα, την εντιμότητα, το ήθος και την ικανότητα διαχείρισης σοβαρών κοινοβουλευτικών θεμάτων. Δεν αποκαλείται η ΕΔΕΚ να έχει δικό της υποψήφιο αρχικά, ωστόσο, οι αποφάσεις θα ληφθούν αναλόγως των διαβουλεύσεων που θα γίνουν.
Η ΔΗΠΑ εξουσιοδότησε τον Μάριο Καρογιάν να χειριστεί τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν σε σχέση με το ζήτημα του Προέδρου της Βουλής, χωρίς να αποκλείεται να είναι τελικά και ο ίδιος υποψήφιος.