Ιδιαίτερα ανήσυχα είναι τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας μετά την ανοδική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αύριο το θέμα της πανδημίας θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να δώσει παράταση στα υφιστάμενα μέτρα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή προέρχεται από τα σχολεία, όπου αυξήθηκαν τα περιστατικά. Όπως διαπιστώθηκε, η μεγαλύτερη επιβάρυνση τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε παιδιά και εφήβους.

Εντός της ημέρας, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναμένεται να έχει και τις τελικές θέσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για την έναρξη χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου σε άτομα άνω των 50 ετών, με την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Επιθυμία του Υπουργού Υγείας, είναι να πάει με συγκεκριμένη πρόταση επί του θέματος αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης σε σημερινές του δηλώσεις εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες τα οποία ξεπερνούν τα 200 ημερησίως θα λειτουργήσει ως «καμπάνα» και όχι ως «καμπανάκι» κατά την έκφραση του, προς όσους δεν έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα.

Παρατηρεί επίσης μια «τρομερή έκπτωση» όπως είπε στην εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας τόσο σε ότι αφορά στο αντισηπτικά τζελ όσο και σε ότι αφορά στην προσοχή που επιδεικνύουν οι πολίτες όσο αφορά τις επαφές τους, τις χειραψίες, τις αγκαλιές κτλ. «Πρέπει να περιορίσουμε λίγο τις επαφές μας μέχρι να σταθεροποιηθούν τα πράγματα για ακόμα μια φορά», επεσήμανε.

Ο Κώστας Κωνσταντίνου, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο χαρακτήρισε ανησυχητική αλλά αναμενόμενη την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Κύπρο και επεσήμανε ότι επί του παρόντος, δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Σημείωσε επίσης ότι ο κυριότερος λόγος της αύξησης των κρουσμάτων είναι ο εφησυχασμός.

Παράλληλα τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στην Κύπρο, θα εξαρτηθεί από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και τον βαθμό μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, λόγω της παρέλευσης 6 ή 8 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Ο κύριος Κωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο χορήγησης της τρίτης δόσηςσε όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.