Έντονη ανησυχία εκφράζουν ιατροί και ασθενείς για την ετοιμότητα των πρώτων βοηθειών στα νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κοινού.

Μια εβδομάδα πριν την 1η Σεπτεμβρίου ο ΟΑΥ διαβεβαιώνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στους σχεδιασμούς και πως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα ενταχθούν κανονικά στο ΓΕΣΥ.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, υπολόγιζε ότι από την ερχόμενη Τρίτη, θα εντάσσονταν στο ΓΕΣΥ οι πρώτες βοήθειες όλων των νοσηλευτηρίων καθώς και οι λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, οι σχεδιασμοί άλλαξαν. Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, προς το παρόν θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, μόνο τα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Δεν προηγήθηκε η κατάλληλη προετοιμασία διαμηνύει σε ανακοίνωση της Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών.  Όπως δήλωσε στον Σταθμό μας ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ είχαν δεκαπέντε μήνες στην διάθεση τους να προετοιμάσουν την έναρξη της λειτουργίας των πρώτων βοηθειών εντός του ΓΕΣΥ. «Βρισκόμαστε στο παρά πέντε, αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εντός του συστήματος οι ιατροί των πρώτων βοηθειών», σημείωσε. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί από τον ΟΚΥπΥ κατά πόσο θα χρειάζονται παραπεμπτικό από προσωπικό ιατρό οι ασθενείς και πως θα διαχειριστούν το ενδεχόμενο ασθενείς επιθυμεί να νοσηλευτεί σε άλλο νοσηλευτήριο.

Όπως πληροφορούμαστε βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση των ιατρών για το λογισμικό του ΓΕΣΥ και για τεχνοκρατικά ζητήματα στις πρώτες βοήθειες.

Οι οργανωμένοι ασθενείς δια των εκπροσώπων τους εξέφρασαν σήμερα έντονες ανησυχίες για την κατάσταση. Αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το πώς θα λειτουργήσουν υπό τις παρούσες συνθήκες οι πρώτες βοήθειες. Σημειώνουν επίσης ότι παραμένει άγνωστο το ποσό που ενδεχομένως θα κληθούν να πληρώσουν οι ασθενείς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι οι κανονισμοί που αφορούν τα τμήματα επειγόντων δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από τη Βουλή. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται τις πρώτες βοήθειες χωρίς να ανησυχούν, όπως και πριν.