Οι αιτούντες ασύλου πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, όπως προβλέπεται από το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ αναφορικά με την κατάσταση των αιτητων ασύλου που βρίσκονται εντός της Νεκρής Ζώνης και εκφράζει ανησυχίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την αύξηση των αιτητών ασύλου στη Νεκρή Ζώνη.

Χθες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ανακοίνωσή της εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 31 αιτητών ασύλου, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιών, οι οποίοι, όπως αναφέρει, βρίσκονται παγιδευμένοι στη Νεκρή Ζώνη.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επισημαίνει ότι η διατήρηση της ηρεμίας και της ασφάλειας σε όλη τη νεκρή ζώνη παραμένουν η πρώτη προτεραιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σημειώνει ότι η δύναμη, σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παρέχει άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, στέγης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας στα πιο ευάλωτα άτομα όπως γυναίκες και παιδιά.

Προσθέτει δε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «κατανοεί τις ανησυχίες σε σχέση με τις παράτυπες διελεύσεις στη Νεκρή Ζώνη».

Ωστόσο, όπως ζητείται στη χθεσινή δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, όπως προβλέπεται από το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες», προσθέτοντας ότι «εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης που εντείνεται και αντιμετωπίζουμε εντός της νεκρής ζώνης των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: ΚΥΠΕ