Η κατεπείγουσα οργάνωση απεγκλωβισμού χιλιάδων Αφγανών μέσω αερογέφυρας από την Καμπούλ εγείρει τον κίνδυνο να διεισδύσουν μεταξύ των ανθρώπων αυτών και πιθανοί τζιχαντιστές ή πρόσωπα δυνητικά επικίνδυνα. Οι ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές ανησυχούν, έχοντας και το προηγούμενο των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία, όταν ανάμεσα στους πρόσφυγες κρύφτηκαν και ορισμένοι από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, το 2015. Εξ ου και η επιτακτική ανάγκη να ελέγχουν τους νεοαφιχθέντες.
 
“Θα θέλαμε να μπορούμε απλώς να ανοίξουμε τις πόρτες μας” είπε την Δευτέρα στο BBC ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι.
 
Όμως κάποιοι “προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση για να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μας κάνουν κακό”, πρόσθεσε.
 
Ένα πρόσωπο που περιλαμβανόταν στη “μαύρη λίστα” των βρετανικών αρχών μπόρεσε έτσι να φτάσει στη Βρετανία από την Καμπούλ.

Σήμερα ωστόσο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι το πρόσωπο αυτό ταυτοποιήθηκε “στο πλαίσιο μιας αυστηρής διαδικασίας επαλήθευσης” και θεωρήθηκε ότι “δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον” για τις υπηρεσίες ασφαλείας.
 
Από τις 13 Αυγούστου το Λονδίνο έχει απεγκλωβίσει από την Καμπούλ 8.458 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 5.171 είναι Αφγανοί, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Στη Γαλλία, ο ένας από τους πέντε Αφγανούς που ήταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές, τέθηκε τελικά υπό κράτηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.
 
Ο άνθρωπος αυτός ανήκει στο περιβάλλον “ενός Αφγανού που βοήθησε στον απεγκλωβισμό Γάλλων, προσώπων που εργάστηκαν για τη Γαλλία κατά την εκκένωση της πρεσβείας, σε μια απίστευτα τεταμένη περίοδο (και) πιθανότατα έσωσε ζωές”, είπε ο Ατάλ μιλώντας στο κανάλι BFMTV.
 
Ο Αφγανός που βοήθησε στον απεγκλωβισμό των Γάλλων, ο πρώτος για τον οποίο έγινε έλεγχος από τις γαλλικές αρχές, “είχε κάποια διασύνδεση με τους Ταλιμπάν, κάποια δεδομένη στιγμή, η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί”, πρόσθεσε.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένα “κενό” όσον αφορά την παρακολούθηση των Αφγανών που μεταφέρθηκαν στη Γαλλία. “Γνωρίζουμε όλα τα άτομα που έφτασαν στο έδαφός μας, με τη συμβολή του γαλλικού στρατού”, τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ