Σε εξέλιξη βρίσκεται, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο κοντά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε περιοχή της κοινότητας Ακρούντας τη Λεμεσού.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που μαινόταν σε δυο μέτωπα, ανατολικά προς Κακομάλλη και δυτικά προς Κυπαρίσσια.
Το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η πυρκαγιά στο πευκόφυτο δάσος του Κακομάλλη μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι κατέκαυσε δασική βλάστηση έκτασης περίπου 6,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Τμήμα Δασών, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας έπειτα από εισήγηση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Ήφαιστος, το οποίο προνοεί τη σύγκληση της Υπουργικής Ομάδας χειρισμού κρίσεων στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, η οποία άρχισε στις 7:30 το πρωί, με στόχο την αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.
Η Υπουργική Ομάδα αποτελείται από τον Υπουργό Άμυνας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εσωτερικών, τηνν Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και τον Υπουργό Γεωργίας. Χθες βράδυ στο Συντονιστικό Κέντρο της Διερώνας μετέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου ενημερώθηκε για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς και εξέφρασε τη στήριξή του προς τους ανθρώπους, οι οποίοι μάχονται για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Διερευνάται το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνούν οι Αρχές, ενώπιον των οποίων υπάρχει μαρτυρία ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα και ξεκίνησε από ακαλλιέργητο σημείο, δίπλα από το δρόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο που έδωσε την σχετική μαρτυρία στην Αστυνομία έβγαλε και σχετική φωτογραφία. Για την υπόθεση ανακρίθηκε ένα πρόσωπο, εναντίον του οποίου δεν έχει προκύψει οτιδήποτε.

Άρχισαν τις επιχειρήσεις τα πτητικά μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Σχέδιο Ίκαρος ΙΙ που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό rescEU για συνδρομή 2 πτητικών μέσων Canadair, το οποίο έγινε αποδεκτό από την Ιταλία.