Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια μετά το Κράν Μοντανά η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας επιρρίπτει ευθύνες στην Ε/κ πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, δήλωσε στο Κανάλι 6 ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι μετά το Κράν Μοντανά είχαμε αρνητικότερες εξελίξεις και επιδείνωση των τετελεσμένων επί του εδάφους, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών και τα ζητήματα της κυριαρχικής ισότητας.

Σημείωσε ωστόσο ότι ακόμα και σήμερα με τον αυταρχισμό της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού ο κ. Ερντογάν ίσως να μην είναι χειρότερος από οποιοδήποτε άλλο «διάδοχο» του.

Σε ό,τι αφορά την κρίσιμη διάσκεψη του Κραν Μοντανά ο ε/κ διαπραγματευτής επισήμανε ότι ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αποδέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά είχε δεχθεί την δραστική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων.

Σημείωσε ακόμα ότι έδειξε διατεθειμένος για επανεξέταση της συνθήκης των εγγυήσεων σε δέκα με 15 χρόνια. Η δική μας πλευρά, πρόσθεσε, έκανε όλες τις υπερβάσεις και είχε αποδεχτεί τα σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά ως διαπραγματευτής φέρει τεράστιες ευθύνες για το που έφτασαν τα πράγματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι στο Κυπριακό δεν θα ήταν λύση να υποβάλει την παραίτηση του, πριν την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση δύο κρατών εντός της ΕΕ στην Κύπρο, σημείωσε χαρακτηρίζοντας την καταστροφική για τον τόπο μας. Η επανένωση του τόπου μας είναι μονόδρομος ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι με πολλές θυσίες έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα κεκτημένο στις διαπραγματεύσεις που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, το οποίο πρέπει να επαναφέρουμε, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκικής πλευράς.

Η ΔΔΟ μπορεί να είναι,  όπως είπε, μια πολύ καλή λύση για το Κυπριακό με διασφάλιση του σεβασμού σε βασικές αρχές και όλες τις ελευθερίες.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ