Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες μέρες στο θέμα του κατώτατου μισθού. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τις οργανώσεις των εργοδοτών ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος θα έχει αύριο, τον δεύτερο και τελικό κύκλο διαβουλεύσεων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δεύτερης παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον εν εξελίξει διάλογο για τον Κατώτατο Μισθό.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε παράλληλα πως ο κατώτατος μισθός θα θεσμοθετηθεί ανεξάρτητα από την πορεία των διαβουλεύσεων και των διαφωνιών, μεταξύ των εργοδοτών και των συντεχνιών.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται, όπως πληροφορούμαστε δεν έχει αλλάξει κάτι, σε σχέση με το χάσμα απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά των εργοδοτών επιθυμεί ο κατώτατος μισθός να είναι ελαφρώς πιο πάνω από τα 870 ευρώ ακαθάριστα, όπως ισχύει σήμερα κατά την πρόσληψη σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Προτείνουν επίσης να ανεβαίνει ο μισθός στα 950 ευρώ ακαθάριστα, μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης. Με τη θέση αυτή διαφωνούν έντονα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη συνιστά πισωγύρισμα σε όσα είχαν συμφωνηθεί. Διαφωνία υπάρχει και για τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Τρίτη διαφωνία αφορά την θέση των εργοδοτών για να υπάρχουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου, κυρίως σε εργάτες γης, υπαλλήλους φούρνων και άλλες κατηγορίες.

Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει μόνο όταν οι θέσεις εργοδοτών και συντεχνιών για την θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού, να είναι σε ακτίνα συμφωνίας, για να μην επαναληφθούν όσα έγιναν στην προηγούμενη κοινή συνάντηση στο Προεδρικό, που κατέδειξαν αγεφύρωτο χάσμα διαφορών.

Μετά την αυριανή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τις συντεχνίες θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, με τον Υπουργό που είναι προγραμματισμένη στις 25 Αυγούστου.

Με δεδομένο πως η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι σχεδόν αδύνατη, ο Υπουργός Εργασίας δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις χωρίς την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας.