Ανατρέπονται στο παραπέντε όπως φαίνεται πολύχρονες προσπάθειες για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης λόγω έντονων διαφωνιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Με επιστολή του προς την Βουλή το Ανώτατο Δικαστήριο, ημερομηνίας 30 Μαρτίου, καταθέτει τις διαφορετικές θέσεις των μελών του, σε σχέση με την μεταρρύθμιση.
Συγκεκριμένα οκτώ δικαστές του Ανωτάτου τάσσονται κατά της μεταρρύθμισης και 5 υπέρ των νομοσχεδίων.
Φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι η ένσταση του Ανωτάτου σχετίζεται με τον διαχωρισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Συνταγματικό Δικαστήριο και Εφετείο.
Επιπλέον τίθεται ζήτημα επειδή υποθέσεις που καθυστερούν για εκδίκαση θα παραμείνουν προς εξέταση από το υφιστάμενο Ανώτατο αντί από το νέο Εφετείο που θα συσταθεί.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης Εμιλυ Γιολίτη, παρουσιάζοντας τα τρία νομοσχέδια, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, προέβη σε έκκληση στην Βουλή να υπερψηφίσει τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα πριν την διάλυση του σώματος για τις βουλευτικές εκλογές. Ανέφερε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο στην μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Απαιτούνται αλλαγές και η υφιστάμενη κατάσταση πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δικαιοσύνη.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές όπως ανέφερε θα αλλάξει άρδην η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας της νέας δομής της δικαιοσύνης από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Μετά την συνεδρία βουλευτές του ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εξέφρασαν δυσφορία για την δυστοκία της κυβέρνησης να γεφυρώσει τις διαφορές με το Ανώτατο Δικαστήριο, πριν οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Βουλή.