Την απολογία του για το πάρτι για τα γενέθλιά του εν μέσω lockdown στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου για το οποίο του επιβλήθηκε πρόστιμο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον.

Στην πρώτη δήλωσή του για το λεγόμενο partygate, αφού πλέον δημοσιοποιήθηκε η σχετική έκθεση της κρατικής αξιωματούχου Σου Γκρέι, ο Βρετανός Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα έγιναν υπό τη δική του εποπτεία.

Η κα Γκρέι επικρίνει στην 37 σελίδων έκθεσή της το «έλλειμα ηγεσίας και κρίσης» στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο γραφείο υπουργικού συμβουλίου και την ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί στην πολιτική ηγεσία για την «κουλτούρα» που επέτρεψε αυτές τις συναθροίσεις, οι οποίες «είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν», καθώς παραβίαζαν τους κανόνες της πανδημίας.

Αποδεχόμενος το πόρισμα, ο κ. Τζόνσον θέλησε να τονίσει παρόλα αυτά το «υπόβαθρο» στο οποίο έγιναν αυτές οι συναθροίσεις.

Όπως είπε, πρόκειται για οκτώ ημερομηνίες σε συνολική περίοδο 600 ημερών που οι κανόνες παραβιάστηκαν, σε ένα αχανές κτίριο με εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν για εξαιρετικά πολλές ώρες.

Υπερασπίστηκε τις συναθροίσεις που έγιναν για τον αποχαιρετισμό συνεργατών που έφευγαν από την Ντάουνινγκ Στριτ και στις οποίες παρέστη και ο ίδιος, λέγοντας ότι ήταν κάτι που άρμοζε στις περιστάσεις. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κάποιες από αυτές τις συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν επί περισσότερο από όσο ήταν αναγκαίο, αν και τόνισε πως ο ίδιος δεν είχε γνώση αυτού, διότι σε όλες τις περιπτώσεις η δική του παρουσία ήταν ολιγόλεπτη.

Σημείωσε δε ότι και η αστυνομία έκρινε ότι σε καμία από τις περιπτώσεις η παρουσία του σε αυτές τις συναθροίσεις δεν συνιστούσε παραβίαση των κανόνων των lockdown.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ότι νιώθει αποτροπιασμό για τη συμπεριφορά ορισμένων εκ των παρισταμένων σε αυτά τα πάρτι, όπως περιγράφεται στην έκθεση της Σου Γκρέι, όπως για παράδειγμα η έλλειψη σεβασμού και η αγενής συμπεριφορά κατά μελών προσωπικού ασφαλείας και καθαρισμού της Ντάουνινγκ Στριτ, στα οποία απολογήθηκε και ο ίδιος.

Αναφορικά με τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι σε όλες τις περιπτώσεις είχαν τηρηθεί οι κανόνες, ο Πρωθυπουργός είπε πως «ήταν αυτό που πίστευα πως ήταν αλήθεια», οπωσδήποτε τουλάχιστον στις περιπτώσεις που ο ίδιος ήταν παρών.

Στη δήλωσή του ο κ. Τζόνσον επισήμανε παράλληλα την ικανοποίηση που εκφράζει στην έκθεση η κα Γκρέι για το ότι έκτοτε έχουν γίνει αλλαγές στη δομή λειτουργίας της Ντάουνινγκ Στριτ. Δήλωσε βέβαιος πως με τις αλλαγές αυτές και με τον ίδιο να έχει «διδαχθεί το μάθημά» του, δεν πρόκειται να επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

Απαντώντας στον Πρωθυπουργό, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ τον κατηγόρησε για «απόλυτη περιφρόνηση» των κανόνων και χαρακτήρισε την έκθεση Γκρέι «μνημείο ύβρεως και αλαζονείας της κυβέρνησης».

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Γουέστμινστερ σερ Ίαν Μπλάκφορντ σχολίασε στη δική του ομιλία πως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», ζητώντας την παραίτηση του Πρωθυπουργού. Τον κατηγόρησε δε ότι «ντροπιάζει το αξίωμά του».

Ο βουλευτής των Συντηρητικών και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας Τομπάιας Έλγουντ έλαβε το λόγο για να τονίσει πως ο Πρωθυπουργός δεν απολαμβάνει πλέον της δικής του εμπιστοσύνης και ρώτησε τους συναδέλφους του στο κόμμα αν μπορούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις πράξεις του Μπόρις Τζόνσον.

Αργά το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Τζόνσον με την κοινοβουλευτική του ομάδα. Οι πολιτικοί συντάκτες τονίζουν ότι πλέον το ερώτημα είναι κατά πόσο η έκθεση Γκρέι θα ωθήσει αρκετούς Συντηρητικούς βουλευτές να αμφισβητήσουν την ηγεσία του μέσω των κομματικών διαδικασιών.

Λίγο νωρίτερα θα έχει προηγηθεί συνέντευξη Τύπου του Βρετανού Πρωθυπουργού.

Η έκθεση της κ Γκρέι τονίζει επίσης πως «πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις δε θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να γίνουν» και προσθέτει πως κάποιοι χαμηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι πίστεψαν ότι η συμμετοχή τους στις συναθροίσεις επιτρεπόταν δεδομένης της παρουσίας «ανώτερων ηγετών».

Η κα Γκρέι περιγράφει αναλυτικά τα ευρήματά της για καθεμία από τις 16 συναθροίσεις που ερεύνησε.

Περιγράφει μεταξύ άλλων το πώς οι συναθροίσεις αυτές σχεδιάζονταν από πριν, με ηλεκτρονικές προσκλήσεις και συνεννοήσεις για τα ποτά, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με συμμετέχοντες ακόμα και να κάνουν εμετό ή να έρχονται στα χέρια, το πώς κάποια πάρτι συνεχίζονταν ως πολύ αργά, έως τις 4.20 τα ξημερώματα στην περίπτωση του πάρτι την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, πώς κόκκινο κρασί λέρωσε τοίχους και χαρτιά φωτοτυπικού, τις προειδοποιήσεις για τα πάρτι από κάποιους εργαζόμενους που αγνοούνταν από τους αξιωματούχους, αλλά και την παραδοχή από τον τότε ιδιαίτερο γραμματέα του Πρωθυπουργού, Μάρτιν Ρέινολντς σε μήνυμα του ότι «φαίνεται πως τη γλιτώσαμε», σε μια κυνική παραδοχή παραβίασης των κανόνων.

Η έκθεση συνοδεύεται από φωτογραφίες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιες που δείχνουν τον Μπόρις Τζόνσον να κρατά ένα κομμάτι τούρτα και ένα αναψυκτικό στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στο μίνι πάρτι-έκπληξη για τα γενέθλιά του τον Ιούνιο του 2020. Είναι η μοναδική συνάθροιση για την οποία η Μητροπολιτική Αστυνομία επέβαλε πρόστιμο στον Πρωθυπουργό, κρίνοντας ότι παραβίασε τους κανόνες του lockdown.

Στις φωτογραφίες ο κ. Τζόνσον περιστοιχίζεται από συνεργάτες, μεταξύ άλλων τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, στον οποίο επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, τον ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της χώρας, Σάιμον Κέις.

Πηγή: ΚΥΠΕ