Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, ο 14ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό και οργανώθηκε από το Τμήμα Γεωργίας.

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Η κριτική επιτροπή έχει απονείμει χρυσό μετάλλιο σε 44 οίνους ενώ 2 κρασιά έχουν λάβει αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων.

Μεγάλο χρυσό μετάλλιο έλαβαν το Όρομαν του 2020, του οινοποιείου Βλασσίδη, το Μαραθεύτικο του 2018, του Αργυρίδη και το Shiraz του 2015, του Κολιού.

Στην κατηγορία των γλυκών οίνων, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Π.Ο.Π. «Κουμανδαρία», 4 οίνοι έχουν λάβει μεγάλο χρυσό μετάλλιο.

Πρόκειται για τις κουμανδαρίες Άη Αμπέλης, της οινοτεχνίας Άης Αμπέλης, St John της ΚΕΟ, την κουμανδαρία του οινοποιείου Αγίας Μαύρης και την  κουμανδαρία Saint Barnabas της ΣΟΔΑΠ.

Παράλληλα, έχουν δοθεί ειδικές διακρίσεις για τις περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου όπως είναι το «Μαραθεύτικο», το «Όφθαλμο», το «Σπούρτικο», το «Ξυνιστέρι» και το «Γιαννούδι».

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν το Νέλιον Όφθαλμο του 2020 του ομώνυμου οινοποιείου, το Μαραθεύτικο του Αργυρίδη του 2018, το Iris (σπούρτικο) του 2018 του οινοποιείου Κολιός, το Όρομαν (γιαννούδι) του 2022 του Βλασίδη και το Ξυνιστέρη της Έζουσας του 2022.

Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν 29 τοπικά οινοποιεία, υποβάλλοντας 163 διαφορετικά δείγματα οίνου.

Απόψε στις 7 θα γίνει η επίσημη τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού, σε επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο St Raphael.

Όλα τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας και είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα του σταθμού μας.

http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/all/53E9924E1CDA0D09C22589B20044A56B?opendocument