Εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το σχέδιο που επεξεργάζεται και το οποίο θα εξαγγείλει μετά τις 12 Ιουνίου για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή αρχικά στους εμπλεκόμενους φορείς και μετά θα εξαγγελθεί επίσημα.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΞΕ, Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων και Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Πέτρος Πέτρου, ανέφερε ότι το κύριο μήνυμα της συνάντησης ήταν ότι όλες οι επιχειρήσεις που υποφέρουν θα πρέπει να στηριχθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει τις αποφάσεις του. Για το θέμα του ποσού που θα λάβουν οι επιχειρήσεις, σημείωσε πως θα υπάρξουν ποσοστώσεις φυσικά, ανάλογα πόσο έχει επηρεαστεί ο κλάδος, καθώς τα οικονομικά του κράτους είναι περιορισμένα.

Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, τόνισε ότι ο τουριστικός τομέας πρέπει να στηριχθεί μέχρι τον Οκτώβριο και μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει το τελικό σχέδιο και οργανώσεις και συνδικαλιστές θα κληθούν εκ νέου να το εξετάσουν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, επικεντρώθηκε από την πλευρά του στο κομμάτι του τουρισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο τουριστικός τομέας είναι αποδεκτό από όλους ότι έχει πληγεί.

Οι μόνες αγορές που είναι ανοικτές είναι Γερμανία, Αυστρία και ορισμένες άλλες χώρες που είναι πολύ μικρό το ποσοστό τους στην αγορά, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ  προσθέτοντας ότι προτάθηκε ειδική φόρμουλα για τη λειτουργία αρκετών ξενοδοχείων.

Αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος: Προτεραιότητα η απασχόληση

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η απασχόληση και η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην χαθούν θέσεις εργασίας», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας.

Όπως είπε, ο Πρόεδρος άκουσε με προσοχή τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων και θα ληφθούν υπόψη. Ο κ. Σεντώνας είπε ότι δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις και ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ανέφερε, τέλος, ότι ο τουρισμός δέχεται μεγάλο πλήγμα και ως τομέας θα συνεχίσει να στηρίζεται. Πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα στήριξης, θα καθοριστεί την επόμενη περίοδο.

Νίτσα Παύλου