Τηλεδιάσκεψη είχαν το πρωί ο υπουργός Παιδείας και η ηγεσία της ΠΟΕΔ, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων.

 Σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία εντός του Μαΐου.

Το πιθανότερο σενάριο, όπως εξήγησε ο κύριος Φυλακτού, είναι να ανοίξουν τον Ιούνιο και μόνο για μερικές μέρες, η Ε’ και η Στ’ τάξη.

Παράλληλα ανέφερε πως «δεν θα μοιραστούν τα παιδιά σε άλλα τμήματα» και ξεκαθάρισε ότι «η επαναλειτουργία σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης, είτε είναι δημοτικά ή νηπιαγωγεία, δεν τοποθετείται στη 2η φάση».

Είπε επίσης πως «η όποια επιστροφή θα γίνει για τις μεγαλύτερες τάξεις και για λίγες μέρες».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα αναρτηθεί η ύλη για τις παγκύπριες εξετάσεις.

Όπως είπε ο υπουργός, την ερχόμενη βδομάδα τα σχολεία θα πρέπει να υποδεχτούν τα παιδιά και πρόσθεσε: «Είμαστε πανέτοιμοι και έχουν ληφθεί υπόψιν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Είναι κατανοητό ότι οι γονείς ανησυχούν, επεσήμανε ο κ. Προδρόμου, εξηγώντας πως κατά την περίοδο χαλάρωσης των περιορισμών, «θα πρέπει να συνηθίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τις οδηγίες και τα σχολεία είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει νέος προγραμματισμός για την επιστροφή των τελειόφοιτων στις σχολικές μονάδες.

«Αυτές τις μέρες τα σχολεία πρέπει να ετοιμάσουν τον προγραμματισμό τους. Αφού τα παιδιά θα πάνε σε τάξεις των 12, θα έχουμε διπλάσιες τάξεις. Άρα θα πρέπει να γίνει νέος προγραμματισμός, δεν είναι το πιο απλό πράγμα για το Λύκειο, είναι μια δύσκολη άσκηση για τους ίδιους εκπαιδευτικούς, αφού θα πρέπει να κατανεμηθούν οι δυνάμεις και να γίνει συνδυασμός των ωρών».

Δεν είναι αυτοσκοπός το ωράριο, συνέχισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Όπως εξήγησε, θα γίνει η διδασκαλία μόνο των εξεταζόμενων μαθημάτων, αφού τα παιδιά σε έναν μήνα θα έχουν τις τελικές εξετάσεις.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν χωρίς κυλικεία.

Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕΚ σε σημερινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς, όπως αναφέρει, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το σκηνικό αναφορικά με την εξέλιξη και ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς.

Νίτσα Παύλου