Αναίρεση της απόφασης της Τουρκίας για την Αμμόχωστο ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με χθεσινή του απόφαση μετά από ενημέρωση των μελών του στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα 550 και του 789.

Εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την ανακοίνωση στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και καλεί σε αναίρεση αυτών των ενεργειών και για την αποφυγή οποιονδήποτε μονομερών ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Για το Κυπριακό το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του σε μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, και βασισμένη σε μία δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τις πλευρές στην Κύπρο και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να εμπλακούν εποικοδομητικά σε διάλογο και με την μορφή του επείγοντος, μετά την ‘εκλογική’ διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξη στον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει μία συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε από τον Τουρκοκύπριο και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019.