Η Άγκυρα είναι έτοιμη για κάθε είδους διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ έπειτα από τη συνάντησή του στην Ιταλία με τον Ιταλό ομόλογό του Λορένζο Γκερίνι.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Τουρκίας και Ελλάδας πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο για την δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε υπέρ των μηχανισμών διαλόγου και του καθορισμού των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και επεισοδίων», προσθέτει.
Για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο πάντοτε και οπουδήποτε, είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους διάλογο χωρίς προϋποθέσεις».

Για την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι «εμείς έχουμε δίκαιο, επομένως οπότε είμαστε υέρ του διαλόγου για να εξηγήσουμε όλη την υπόθεσή μας».
Αναφέρει ότι είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του και πως κατά τις επαφές τους εξέτασαν τις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και τα θέματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια. Όπως είπε με την Ιταλία «πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της αμυντικής βιομηχανίας». «Μπορώ να πω ότι τις επόμενες μέρες θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα», καταλήγει.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκερίνι ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «είναι σημαντική η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, της Τουρκίας και της Ιταλίας, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες χώρες στην Μεσόγειο και είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας με διάλογο», υποστηρίζοντας πως «παρά τη θετική και δίκαιή προσέγγιση της Τουρκίας κλιμακώθηκαν οι προκλητικές ενέργειες».

Για τη Λιβύη ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «υπάρχει ένας δεσμός ιστορικής φιλίας και αδελφοσύνης 500 χρόνων μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για την σταθερότητα στην περιοχή». Όπως είπε, η Τουρκία υποστηρίζει μια σταθερή, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Λιβύη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ