Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, έχει προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο των δυο νομοθεσιών που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Παράλληλα είπε ότι όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προχωρήσει με την υπογραφή του νομοσχεδίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, έχει προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο των δύο νομοθεσιών που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ, καθώς τα εν λόγω νομοσχέδια παραβιάζουν κανονισμούς τις ΕΕ και είναι ενάντια στην αρχή της διάκρισης εξουσιών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας».

Ο κ. Πελεκάνος επεσήμανε ότι «οι εν λόγω νομοθεσίες μειώνουν δραστικά τα έσοδα του κράτους επηρεάζοντας την δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει ήδη συγκεκριμένα μέτρα οριζόντια ώστε να καλύπτουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και στοχευμένα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο της τάξης των 350 εκ ευρώ».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ο ΠτΔ έχει προχωρήσει με την υπογραφή του νομοσχεδίου, συμπλήρωσε.

Ως γνωστό, η Βουλή απέρριψε στις 2 Αυγούστου, σε έκτακτη συνεδρίασή της, τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν την πρόταση για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος και τον νόμο για την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες.

Για την πρώτη πρόταση υπέρ της αποδοχής τάχθηκαν 12 παρόντες Βουλευτές και εναντίον 27 και δεν υπήρξε καμία αποχή.

Για την δεύτερη πρόταση υπέρ της αποδοχής επίσης τάχθηκαν 12 Βουλευτές, εναντίον 27 και δεν υπήρξε καμία αποχή και για το νόμο για τις εκποιήσεις υπέρ της αναπομπής τάχθηκαν 12, εναντίον 28 και δεν υπήρξε αποχή.

Με τη εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το δικαίωμα να ζητήσει γνωμάτευση από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη συνταγματικότητα των νόμων ή διατάξεων τους.