Ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η απόφαση για παραπομπή του καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, για το περιεχόμενο των έργων του, λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία.

Τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δηλώσεις τους στο Κρατικό Ραδιόφωνο ανέφεραν ότι το υπουργείο Παιδείας ήταν υποχρεωμένο να διατάξει έρευνα και να παραπέμψει το πόρισμα της, με βάση τους κανονισμούς, στη Νομική Υπηρεσία.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι άποψη του είναι πως αυτοί οι κανονισμοί θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σημείωσε ότι το δικαίωμα καλλιτεχνικής έκφρασης είναι σεβαστό, αλλά όλοι πρέπει να αναμένουν τις αποφάσεις της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, που, καθηκόντως, κάλεσε τον καθηγητή να εκφράσει τις απόψεις του.

Στο μεταξύ, για “έλλειψη τιμιότητας και ηθική αισχρότητα” κατηγορείται ο καθηγητής τέχνης Γιώργος Γαβριήλ, σύμφωνα με το πόρισμα που απέστειλε η Νομική Υπηρεσία στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτης Αντωνίου, ο κύριος Γαβριήλ θα κληθεί στις αρχές Οκτωβρίου, για να του ανακοινωθεί το κατηγορητήριο και να απαντήσει.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κύριος Αντωνίου, η υπόθεση θα μπορούσε να αποσυρθεί, κατόπιν συνεννόησης της Νομικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Παιδείας.

Ήδη οι πιέσεις που ασκούνται για απόσυρση της απόφασης της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να καλέσει σε απολογία τον καθηγητή τέχνης, Γιώργο Γαβριήλ, είναι έντονες και προκάλεσαν την αντίδραση της Προέδρου της Βουλής.

Η Αννίτα Δημητρίου, σε ανάρτηση της στο Τουίτερ, αναφέρει ότι η Δημοκρατία και η Παιδεία δεν απειλούνται από οποιαδήποτε μορφή τέχνης και κανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση.

Την απόφαση της Επιτροπής επέκριναν με αναρτήσεις τους και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΔHKO και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.