Συνολικά 45 αμπούλες μπότοξ κατασχέθηκαν από τελωνειακούς υπάλληλους των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Σε γραπτή ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων αναφέρεται ότι στα τέλη του 2022 οι τελωνειακοί υπάλληλοι των Βάσεων στη Δεκέλεια ανακάλυψαν 45 αμπούλες Mas Port 500, πιο γνωστό ως μπότοξ, κρυμμένες σε τσάντα με σοκολάτες στη βαλίτσα μιας γυναίκας. «Ανακρινόμενη η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι πήγαινε στη Βιέννη για διακοπές για δύο εβδομάδες και έπαιρνε μαζί της το μπότοξ για προσωπική χρήση», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο επικεφαλής του Τελωνείου των ΒΒ στη Δεκέλεια, Mark Hartley, είπε ότι «η γυναίκα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για τον λόγο που χρειαζόταν τόσο μεγάλη ποσότητα μπότοξ για διακοπές δύο εβδομάδων»

Προστίθεται ότι «τα πλαστά προϊόντα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη που μεταφέρονται λαθραία από τα κατεχόμενα». Ο υπεύθυνος του Τελωνείου των Βρετανικών Βάσεων ανέφερε πως «αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε σε αυτή την περίπτωση. Το μπότοξ δεν ανιχνεύεται συνήθως στα σημεία διέλευσης και επειδή η προέλευση του παραμένει απροσδιόριστη λόγω έλλειψης γνήσιων δικαιολογητικών, υπάρχει η υποψία ότι το μπότοξ θα μπορούσε να είναι «μαιμού».

Είπε, επίσης, ότι «ένα μπότοξ μαιμού, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία, με αντίθετα αποτελέσματα, όπως νέκρωση ιστού, παράλυση προσώπου, ουλές και αλλεργικές αντιδράσεις. Οι πηγές βοτουλινικής τοξίνης διανέμονται από μη αδειοδοτημένους λιανοπωλητές στο εξωτερικό».

Στην ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων σημειώνεται πως όλες οι αμπούλες μπότοξ κατασχέθηκαν, ενώ η γυναίκα κατέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ