Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις αυτοψίες που έγιναν από πολιτικούς μηχανικούς στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες που περιλαμβάνονται στην α΄ φάση του Σχεδίου Χορηγιών που εξήγγειλε το κράτος, προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί.

Από τις 43 πολυκατοικίες που εντάσσονται στην πρώτη φάση του σχεδίου «Κτίζω», οι 20 κρίνονται ως άμεσης επικινδυνότητας και θα πρέπει να εκκενωθούν και να κατεδαφιστούν.

Από τις 20 πολυκατοικίες οι 18 βρίσκονται στην Λευκωσία και συγκεκριμένα στα Λατσιά, στην Δευτερά, στην Αγλαντζιά και στον Στρόβολο και 2 στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στα Κάτω Πολεμίδια.

Οι 20 πολυκατοικίες είναι οι εξής:

1. Στον Δήμο Λατσιών, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Μαχαιρά 4, Οδυσσέως 11 και Δωδεκανήσου 13 στον Οικισμό Αγίου Ελευθερίου, καθώς και στις οδούς Τήνου 1 και Τήνου 3 στον Οικισμό Αποστόλου Ανδρέα.

2. Στον Δήμο Στροβόλου, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Ορέστου 2, Ορέστου 4, Δωδεκανήσου 14, Δωδεκανήσου 16, Δωδεκανήσου 18, Επαμεινώνδα 19 και Επαμεινώνδα 21 στον Οικισμό Στρόβολος ΙΙΙ, καθώς και στη Λεωφόρο Καντάρας 155 και Λεωφόρο Καντάρας 163 στον Οικισμό Κόκκινες.

3. Στον Δήμο Αγλαντζιάς, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Βουφαβέντο 8 και Πλατεία Καρπασίας 6 στον Οικισμό Πλατύ.

4. Στην Κοινότητα Δευτεράς, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Χρυσοσπιλιώτισσας 49 και Χρυσοσπιλιώτισσας 50 στον Οικισμό Χρυσοσπιλιώτισσας.

5. Στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, οι πολυκατοικίες στον Αριθμό 4 και Αριθμό 6 στον 95ο Δρόμο στον Οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα.

Κλιμάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών αρχίζει επιτόπιες επισκέψεις για λεπτομερή ενημέρωση των ενοίκων, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, οι οποίες έχουν ήδη ενημερωθεί.

Επηρεάζονται συνολικά περί τα 180 διαμερίσματα και αντίστοιχος αριθμός οικογενειών.
Οι ένοικοι των 20 πολυκατοικιών που θα κατεδαφιστούν, θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες από κλιμάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο έχει μεριμνήσει για τους αποθηκευτικούς χώρους όπου θα μεταφερθούν τα αντικείμενα των οικογενειών.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο σχέδιο «Κτίζω» θα λάβουν επιδότηση ενοικίου που υπενθυμίζεται ότι ανέρχεται στα 400 ευρώ για ένα υπνοδωμάτιο, 600 για δύο και 800 ευρώ για τρία υπνοδωμάτια. Στην συνέχεια θα τους δοθεί νέο διαμέρισμα για το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν το 10% της αξίας. Εάν δεν θα συμμετέχουν στο σχέδιο θα λάβουν ένα εφάπαξ ποσό από το κράτος.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες 23 πολυκατοικίες, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών μπορούν να κατοικηθούν για άλλα 2 με 3 χρόνια τουλάχιστον. Οι ένοικοι μπορούν να παραμείνουν στην πολυκατοικία και να πάρουν την εφάπαξ χορηγία ή μπορούν να αποχωρήσουν και να πάρουν την επιδότηση του ενοικίου.

Για πολυκατοικίες αυτές θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχοι για την στατική επάρκεια και προτρέπονται όσοι πολίτες προτίθενται να συμμετέχουν στο σχέδιο να ενημερώσουν το ταχύτερο τις αρχές προκειμένου, να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες.