Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν μια ιστορική ανακάλυψη πυρηνικής σύντηξης την Τρίτη, χαιρετίζοντας ένα «επίτευγμα ορόσημο» στην αναζήτηση μιας πηγής απεριόριστης, καθαρής ενέργειας και τερματισμού της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore (LLNL) στην Καλιφόρνια είπε ότι ένα πείραμα που διεξήγαγε αυτόν τον μήνα «παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από τη σύντηξη από την ενέργεια λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή του».

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ περιέγραψε το επίτευγμα της ανάφλεξης με σύντηξη ως «μείζονα επιστημονική ανακάλυψη» που θα οδηγήσει σε «προόδους στην εθνική άμυνα και στο μέλλον της καθαρής ενέργειας».

Η διευθύντρια του LLNL, Κιμ Μπούντιλ, το περιέγραψε ως «μια από τις πιο σημαντικές επιστημονικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα».

Οι επιστήμονες εργάζονται για δεκαετίες για να αναπτύξουν πυρηνική σύντηξη – που διαφημίζεται από τους υποστηρικτές της ως μια καθαρή, άφθονη και ασφαλής πηγή ενέργειας που θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να διακόψει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα που οδηγεί σε μια παγκόσμια κλιματική κρίση.

Το LLNL είπε ότι μια ομάδα στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης (NIF) διεξήγαγε το πρώτο πείραμα ελεγχόμενης σύντηξης στην ιστορία στις 5 Δεκεμβρίου, επιτυγχάνοντας αυτό που είναι γνωστό ως «επιστημονική ενεργειακή εξισορρόπηση».

«Αυτό είναι ένα επίτευγμα ορόσημο για τους ερευνητές και το προσωπικό της Εθνικής Εγκατάστασης Ανάφλεξης που έχουν αφιερώσει τη σταδιοδρομία τους στο να δουν την ανάφλεξη σύντηξης να γίνεται πραγματικότητα και αυτό το ορόσημο αναμφίβολα θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Απαιτούνται περισσότερες εξελίξεις

———-

Οι πυρηνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή τη σχάση – δηλαδή τη διάσπαση του πυρήνα ενός βαρέος ατόμου – για την παραγωγή ενέργειας.

Η σύντηξη από την άλλη πλευρά συνδυάζει δύο ελαφρά άτομα υδρογόνου για να σχηματίσει ένα βαρύτερο άτομο ηλίου, απελευθερώνοντας μεγάλη ποσότητα ενέργειας στη διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία που συμβαίνει μέσα στα αστέρια, συμπεριλαμβανομένου του Ήλιου.

Όπως η σχάση, η σύντηξη είναι χωρίς άνθρακα κατά τη λειτουργία, αλλά έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα: δεν ενέχει κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής και παράγει πολύ λιγότερα ραδιενεργά απόβλητα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνει βιώσιμη η σύντηξη σε βιομηχανική κλίμακα.