Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αρχίζει από σήμερα νέο πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων για εργαζόμενους σε χώρους και επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν την 1η Ιουνίου, αλλά και σε υποστατικά που επαναλειτούργησαν στις 9 και 13 Ιουνίου και εργάζονται σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού.

Το νέο πρόγραμμα θα επιδοτηθεί από το Υπουργείο Υγείας, μετά από απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά 10 χιλιάδες εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, σε εργαστηριακή εξέταση μέσω του προγράμματος μπορούν να υποβληθούν εργαζόμενοι που επαναδραστηριοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου σε βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα.

Παράλληλα, στην εργαστηριακή εξέταση μπορούν να υποβληθούν εργαζόμενοι που επαναδραστηριοποιήθηκαν στις 9 και τις 13 Ιουνίου σε εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, υπηρεσίες εστίασης εσωτερικού χώρου και γυμναστήρια.

Ο έλεγχος θα διενεργηθεί σε παγκύπρια βάση, θα είναι δειγματοληπτικός και δεν θα αφορά στο σύνολο των ατόμων που εργάζονται στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την ευθύνη για τη διευθέτηση ραντεβού έχει ο κάθε εργαζόμενος προσωπικά και όχι οι διαχειριστές των επιχειρήσεων, ενώ την ευθύνη για την οργάνωση των ραντεβού και τη δειγματοληψία, έχει το εργαστήριο που ανέλαβε τη Σύμβαση.

Μόνο δύο οι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό

Στο μεταξύ, δύο μόνο ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται εδώ και μερικές μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Η κατάσταση της υγείας των δύο ασθενών, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, είναι καλή.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στους δύο ασθενείς τεστ κορωνοϊού και σε περίπτωση που είναι αρνητικά, τότε θα επαναληφθούν αύριο και εάν τα αποτελέσματα είναι και πάλι αρνητικά, τότε θα προγραμματιστούν τα εξιτήριά τους.

Σημειώνεται ότι από τις 11 Μαρτίου, όταν άρχισε τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Αναφοράς, έγιναν μέχρι σήμερα 150 εισαγωγές και δόθηκαν 133 εξιτήρια σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Σήμερα, στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται δέκα άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.