Μετά από έντονες αντιδράσεις τις οποίες δέχθηκε και ο Σταθμός μας, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανακάλεσε το διάταγμα που είχε εκδοθεί πριν από δύο περίπου μήνες με το οποίο δόθηκε το δικαίωμα στους δήμους να εισπράττουν τέλη από τους δημότες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οικίες τους.

Εκδόθηκε ένα νέο διάταγμα που δημοσιεύθηκε στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα εισπράττουν τέλη μόνο για όσους θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα από 20 KW και άνω. Πρόκειται για φωτοβολταϊκά συστήματα και ισχύ που προορίζονται, κυρίως, για εμπορικούς και επαγγελματικούς σκοπούς, μεγάλα καταστήματα και υπηρεσίες.

Για σκοπούς καθοδήγησης και διευκόλυνσης των πολιτών και των αρμοδίων αρχών, το Υπουργείο Εσωτερικών θα κυκλοφορήσει και σχετική εγκύκλιο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το αρχικό διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών, οι δήμοι εισέπρατταν ως δικαιώματα για την έκδοση μιας απόδειξης εξαίρεσης από την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας οικοδομής ποσό ύψους €75 ως ελάχιστη χρέωση εάν το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών δεν ξεπερνούσε τις €5.000.

Αν το κόστος κατασκευής του φωτοβολταϊκού συστήματος υπερέβαινε τις €5.000, τότε, οι δήμοι επέβαλλαν τέλος ύψους 1,5%.

Το συγκεκριμένο διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βουλής αλλά και του Υπουργείου Ενέργειας καθώς θεωρήθηκε ότι υποσκάπτει την προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειάς και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών με επιχορηγήσεις συνολικού κόστους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα με επιστολή του το Υπουργείο Ενέργειας σημείωνε πως το μέτρο αυτό πέραν του ότι επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες, προκαλεί και αχρείαστη γραφειοκρατία.

Βεβαίως με την ακύρωση του αρχικού διατάγματος προκύπτει ένα ερώτημα το οποίο οι αρμόδιοι καλούνται να απαντήσουν:
Θα επιστραφούν χρήματα στους οικιακούς καταναλωτές που κατέβαλαν το συγκεκριμένο τέλος σε δήμους στο διάστημα των δυο μηνών που βρίσκονταν σε εφαρμογή οι προηγούμενες αποφάσεις; Για αυτό το ζήτημα δεν γίνεται κάποια αναφορά στο νέο διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών.