Θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε άτομα του προσωπικού τους ανακοίνωσαν οι υπεραγορές Αλφαμέγα και τα αρτοποιεία Ζορπάς. Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι από τον επιτόπιο έλεγχο των υγειονομικών υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι «τηρήθηκαν και από τις δύο επιχειρήσεις οι οδηγίες από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας».

Ειδικότερα, σε γραπτή ανακοίνωση των υπεραγορών Αλφαμέγα γνωστοποιείται ότι εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα στο υποκατάστημα της Έγκωμης στη Λευκωσία και επισημαίνεται: «Αμέσως μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο απέστειλε χθες το απόγευμα σχετική επιστολή, οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ενεργοποίησαν σχέδιο δράσης, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής».

Από την πλευρά της, η εταιρεία Α. Ζορμπάς & Υιοί Λτδ σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού στις εγκαταστάσεις της στην Αραδίππου και πως όλοι οι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία, ενώ στο εργοστάσιο έγινε απολύμανση και λειτουργεί κανονικά με πιο αυστηρούς ελέγχους.

«Με τον εντοπισμό των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, εφαρμόσαμε τόσο στις μονάδες παραγωγής όσο και στα καταστήματά μας σε όλη την Κύπρο, πολύ αυστηρά και προληπτικά μέτρα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της εταιρείας. 

Επιβεβαιώθηκαν 12 εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των αρτοποιείων, σε σύνολο εκατοντάδων δειγματοληψιών οι οποίες διενεργούνται βάσει του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για τεστ κορωνοϊού σε 20.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Για το ζήτημα που ανέκυψε με τα κρούσματα στις δύο επιχειρήσεις, εξέδωσε ανακοίνωση και το υπουργείο Υγείας αναφέροντας τα εξής:
«Μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊό σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τις προηγούμενες μέρες, Λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών μετέβησαν επιτόπου στους χώρους αυτούς και πραγματοποίησαν έλεγχο.
Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τηρήθηκαν και από τις δύο επιχειρήσεις οι οδηγίες που δόθηκαν στη βάση Διατάγματος και επιστολών που απεστάλη από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα:
–      Σε ό,τι αφορά σε υπεραγορά στην Λευκωσία, η διεύθυνση της επιχείρησης προχώρησε άμεσα σε απολύμανση των χώρων, ενώ έθεσε αμέσως σε περιορισμό τα άτομα που εργάζονταν στο συγκεκριμένο κατάστημα. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δειγματοληψίας για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων στα άτομα αυτά. Η επιχείρηση επαναλειτούργησε με νέο προσωπικό που μετακινήθηκε από άλλα υποκαταστήματα.
–       Σε ό,τι αφορά σε μονάδα παραγωγής αρτοποιείου στην Αραδίππου, η διεύθυνση της επιχείρησης προχώρησε αμέσως σε αναστολή της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας και έθεσε σε περιορισμό σε ξενοδοχειακή μονάδα με φρούρηση περίπου 100 άτομα συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον ιό και στενών επαφών τους. Παράλληλα, άρχισε δειγματοληψία στις στενές επαφές τους και στο υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στον χώρο αυτό, οι οποίοι θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ταυτόχρονα, και για να μπορέσει να επαναλειτουργή σει η μονάδα, η διεύθυνση προχωρά με τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονταν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό τις προηγούμενες 14 μέρες (η επιχείρηση λειτουργούσε με ξεχωριστές ομάδες εργαζομένων), έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν νοσούν και να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Σημειώνεται ότι, με οδηγίες του Υπουργού Υγείας, οι Λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες».