Ακόμη έναν θάνατο και δύο νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο, από σύνολο 1.946 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα.

Η ασθενής που έχασε τη μάχη για τη ζωή, νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Πρόκειται για γυναίκα 85 ετών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο θάνατος της οποίας οφείλεται στη νόσο COVID-19.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 24, και οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 έγιναν 17, έντεκα άντρες και έξι γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 71,4 έτη.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών περιστατικών ανήλθε στα 905.

Συγκεκριμένα:

  • Από σύνολο 155 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, εντοπίστηκε ένα κρούσμα
  • Από σύνολο 234 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα
  • Από σύνολο 383 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, προέκυψε ένα κρούσμα
  • Από 62 διαγνώσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, δεν βρέθηκε κρούσμα
  • Από 546 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα
  • Από 265 εργαστηριακές εξετάσεις σε επαναπατρισθέντες δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα. Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση. Επίσης, δόθηκαν τρία εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο αριθμός των νοσηλευμένων περιστατικών τα οποία μόλις ανακοινώσαμε είναι με διαφορά ο μικρότερος των τελευταίων 50 ημερών. Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με τις ελάχιστες έως μηδενικές εισαγωγές, επιβεβαιώνει πλήρως τη θετική εικόνα που παρουσιάζουμε τις τελευταίες ημέρες. Ταυτόχρονα, θετικές εξελίξεις φαίνεται ότι διαπιστώνονται παγκόσμια όσον αφορά την υποστηρικτική φαρμακευτική αγωγή, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύσεις για πιθανά ηπιότερη μορφή της νόσου σε κάποιες χώρες. Παρόλα αυτά, μεγάλος αριθμός ασθενών εξακολουθεί να νοσηλεύεται παγκόσμια στις ΜΕΘ σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Στη ΜΕΘ Λευκωσίας, είχαμε αυτές τις μέρες την επιτυχή εφαρμογή σε νεαρή ασθενή με πολύ βαριά πνευμονία από τη νόσο COVID-19 της μεθόδου ECMO. Η συσκευή αυτή, είναι μια συσκευή εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας η οποία χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα παγκόσμια.

Η μέθοδος αυτή, για την οποία έχει γίνει αναφορά στην παγκόσμια βιβλιογραφία σε σχέση με την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Είναι μια συσκευή η οποία σε ασθενείς με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, υποκαθιστά τη λειτουργία του πνεύμονα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανανήψει. Η ασθενής, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη, εντούτοις βρίσκεται πια σε διαδικασία αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα. Ευχόμαστε να συνεχίσει να βελτιώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά το προσωπικό των ΜΕΘ για τον τιτάνιο αγώνα που δίνει, υπό τις πολύ δύσκολες συνθήκες που όλοι πλέον γνωρίζουμε, διατηρώντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο παροχής φροντίδας στους ασθενείς».