Μια γυναίκα 78 ετών, η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, έχασε σήμερα τη ζωή της από τη νόσο Covid19. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-COV-2, ανέρχεται σε 15, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο Covid19 είναι δέκα, τρεις γυναίκες και επτά άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Επίσης, σύμφωνα με τον Δρ Μάριο Λοΐζου, Επιστημονικό Διευθυντή, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19, σήμερα Πέμπτη 9 Απριλίου, είναι 38, σε σύνολο 1216 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • 18 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών
  • 7 άτομα από την Αραδίππου
  • 13 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 564, συμπεριλαμβανομένων και των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Τα  επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από τη διενέργεια 15489 εργαστηριακών αναλύσεων. 413 κρούσματα του ιού προέρχονται από επαφές, κάτι που σημαίνει ότι οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, ενώ 53 από τα άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ, πόσοι πήραν εξιτήριο

Εξάλλου, ο Δρ Μάριος Λοΐζου ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (το νοσοκομείο αναφοράς) νοσηλεύονται 30 άτομα, εκ των οποίων 3  στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο.

Πρόσθεσε πως συνολικά δώδεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δέκα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. 
«Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή, αλλά κρίσιμη.  Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, συνολικά σε θάλαμο νοσηλεύονται 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού».

Τέλος, ο Δρ Λοϊζου τόνισε πως «όσο κι αν οι αριθμοί μας δείχνουν ότι πιθανόν να βρισκόμαστε σε καλό δρόμο,τόσο από πλευράς κρουσμάτων όσο και από πλευράς νοσηλείας των ασθενών, αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούν να είναι διασωληνωμένοι καθώς και ο αριθμός των θανάτων, μας θυμίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα σε αυτή την πανδημία, το καθορίζει ο ιός και όχι εμείς. Τηρούμε λοιπόν τις οδηγίες, μένουμε στο σπίτι, κρατάμε τις αποστάσεις, εξαφανίζουμε σιγά σιγά τον ιό από την κοινότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε τη μάχη».