Ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει σταθερός, κάτι που φέρνει αέρα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου σε σημερινές του δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι νοσηλεύονται εκατόν-ένας ασθενείς, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή ο αριθμός των νοσηλευομένων ήταν διψήφιος.

Ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως δεν παρατηρείται βαριά νόσηση στους ασθενείς και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν παρατηρηθεί αύξησή εξαιτίας των γιορτών του Πάσχα.

 

Χορήγηση τέταρτης δόσης 

Από σήμερα άρχισε και η χορήγηση της ενισχυτικής – τέταρτης δόσης – του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα άνω των εξήντα ετών.

Η τέταρτη δόση χορηγείται και σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας τα οποία διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές και σε επαγγελματίες υγείας. Δικαιούχοι είναι επίσης ανοσο-ανεπαρκείς και ανοσο-κατασταλμένοι ασθενείς. Για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης προϋπόθεση είναι να έχει παρέλθει περίοδος πέντε μηνών από τη λήψη της τρίτης δόσης. Σημειώνεται πως οι ευπαθείς ομάδες κάτω των 60 ετών χρειάζονται βεβαίωση από ειδικό γιατρό, προκειμένου να τους χορηγηθεί η τέταρτη δόση.

Ο αναπληρωτής διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών, Ευαγόρας Ταμπούρης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες εμβολιάζονται κατά μέσο όρο εννιακόσια με χίλια διακόσια άτομα. Παράλληλα ενημέρωσε ότι για τις επόμενες μέρες τα ραντεβού και τα walk-in εμβολιασμού της Λεμεσού μεταφέρονται από το αθλητικό κέντρο Σπύρος Κυπριανού, στο Κέντρο Υγείας Λινόπετρας.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται ενημέρωση για το πότε θα έρθει στην Κύπρο το Paxlovid, το νέο αντιικό χάπι της Phizer όπως ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντριά των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου. Όπως εξήγησε, έχει ετοιμαστεί πρωτόκολλο για τη χορήγηση του χαπιού που θα γίνεται σε συμπτωματικούς ασθενείς, μόνο μέσω σύστασης των ιατρών.

 

Αρχίζουν μαζικά τεστ στο Πεκίνο

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό ανά το παγκόσμιο, ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί στην Κίνα, για ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού.

Από σήμερα ξεκινούν στο Πεκίνο των 22 εκατομμυρίων μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό σε 12 συνοικίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθηθεί το παράδειγμα της Σανγκάης όπου έχει θα επιβληθεί αυστηρό lockdown. Στο Πεκίνο, έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχές της Σαγκάης ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέκυψαν 52 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 17.000 κρούσματα με συμπτώματα.