Λόγω των τελευταίων δυσάρεστων περιστατικών όπου έχουν χάσει τη ζωή τους συμπολίτες μας λόγω ηλεκτροπληξίας, η ΑΗΚ τονίζει προς όλους τους καταναλωτές την αναγκαιότητα τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας όσον αφορά τη χρήση του ηλεκτρισμού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΗΚ παραθέτει σειρά χρήσιμων συμβουλών προς το κοινό για ασφαλή χρήση ηλεκτρικών συσκευών, έχοντας αναρτήσει και το σχετικό έντυπο στην ιστοσελίδα της.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι οι ηλεκτρικές συσκευές που αγοράζουν, κατασκευάστηκαν βάσει διεθνών προτύπων ασφαλείας, ενώ αν παρατηρήσουν ότι κάποια συσκευή δεν λειτουργεί σωστά, πριν αρχίσουν να ψάχνουν, θα πρέπει να διακόπτουν αμέσως την παροχή ηλεκτρισμού και συστήνεται να μην δοκιμάζουν ποτέ να την επιδιορθώσουν μόνοι τους αλλά να καλούν τεχνικό.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μία πρίζα είναι σπασμένη ή έχει ραγίσει, θα πρέπει να αντικαθίσταται άμεσα.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ρευματοδότες με θυρίδες που κλείνουν και τις τρεις υποδοχές, ενώ εναλλακτικά, μπορούν να βάλουν καπάκια στις υποδοχές.

Το κοινό καλείται ακόμη να αποφεύγει τη χρήση διπολικών ρευματοληπτών για συσκευές που χρειάζονται γείωση.

Επίσης, χρησιμοποιώντας καλώδια μικρού μήκους για τις συσκευές, εκτός από οικονομία, μειώνονται και οι πιθανότητες ατυχήματος μέσα στο σπίτι.

Για τα επιτραπέζια φωτιστικά, πρέπει να επιλέγεται λαμπτήρας στο μέγεθος που προτείνει ο κατασκευαστής και να μην στερεώνεται το κάλυμμα του φωτιστικού στον λαμπτήρα.

Ακόμη να μην αμελείται ποτέ η αντικατάσταση ενός σπασμένου διακόπτη.

Οι καταναλωτές καλούνται επίσης να αποφεύγουν όσο το δυνατό περισσότερο τη χρήση πολύπριζων ενώ αν είναι αναγκαίο, να χρησιμοποιείται το πολύπριζο μόνο για τροφοδότηση μικρής ισχύος συσκευών.

Ακόμη να αποφεύγουν να σέρνουν την ηλεκτρική σκούπα από το καλώδιο.

Τονίζεται επίσης ότι καθώς το νερό αποτελεί καλό αγωγό του ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να αγγίζονται ποτέ ρευματοδότες με βρεγμένα χέρια.

Επίσης πως σε περίπτωση που ένα κομμάτι ψωμί κολλήσει στη φρυγανιέρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μαχαιροπίρουνα, αλλά να απενεργοποιείται ο ρευματοδότης και να αφαιρείται το κομμάτι, ανοίγοντας τη βάση της φρυγανιέρας.

Στην περίπτωση αλλαγής λαμπτήρα, πρώτα πρέπει να απενεργοποιείται ο διακόπτης και η αλλαγή να γίνεται μετά που θα κρυώσει ο λαμπτήρας.

Για τον καθαρισμό ηλεκτρικής συσκευής, να αφαιρείται πρώτα ο ρευματολήπτης, αφού πρώτα ο χρήστης βεβαιωθεί ότι ο ρευματοδότης είναι απενεργοποιημένος.

Θα πρέπει να διασφαλίζεται επίσης ότι το καλώδιο του ανεμιστήρα είναι μακριά από τους έλικες και ότι αυτοί είναι καλά προστατευμένοι.

Σε περίπτωση χρήσης εργαλείων κήπου, το κοινό θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι οι εξωτερικοί ρευματοδότες είναι καλυμμένοι και ότι η λειτουργία τους ελέγχεται με διακόπτη διαρροής ρεύματος γειώσεως.

Να μην γίνεται ποτέ εγκατάσταση ρευματοδοτών μέσα στο μπάνιο, καθώς το νερό και οι υδρατμοί αυξάνουν τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Να αποφεύγεται το τύλιγμα του καλωδίου γύρω από το σίδερο, όταν αυτό είναι ζεστό. Παράλληλα, να γίνεται αντικατάσταση τυχόν φθαρμένου καλωδίου, ενώ στη περίπτωση χρήσης ατμοσίδερου να αφαιρείται πάντα από τον ρευματοδότη πριν το γέμισμα.

Η ΑΗΚ τονίζει ακόμη ότι ο εξωτερικός φωτισμός είναι απαραίτητος αν το γκαράζ ή το εργαστήριο είναι ξεχωριστά από το σπίτι, αλλά και ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν μεταλλικές κατασκευές όπως κληματαριές ή απλώστρες, για εγκατάσταση εξωτερικού φωτισμού

Συστήνεται επίσης στους καταναλωτές πριν γεμίσουν την τσαγιέρα με νερό, να βεβαιώνονται ότι ο ρευματοδότης που την ελέγχει είναι απενεργοποιημένος.

Σημειώνεται επίσης ότι τα χρώματα στα καλώδια έχουν τυποποιηθεί και είναι τα ίδια σε όλη την Ευρώπη.

Η ΑΗΚ υπενθυμίζει ότι για λόγους ασφαλείας, όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις έχουν σύστημα γείωσης και πως ως εκ τούτου θα πρέπει να εγκαθίστανται τριπολικοί ρευματοδότες και αυτός που κάνει την εγκατάσταση να βεβαιώνεται ότι η γείωση είναι σωστά ενωμένη. Ακόμη πως δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται αντικατάσταση ασφαλειών με άλλες μεγαλύτερης έντασης ρεύματος.

Επίσης οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ρευματολήπτες 13 Αμπέρ έχουν δικές τους ασφάλειες, οι οποίες αντικαθίστανται εύκολα και αναγνωρίζονται από το καφέ τους χρώμα.

Τέλος το κοινό καλείται να μην ενώνει ποτέ τριπολικό καλώδιο σε διπολικό ρευματολήπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ