Με την αγωνία και τον φόβο ζει ολόκληρη η ανθρωπότητα μπροστά στην επέλαση του νέου κορωνοϊού, με επίκεντρο της πανδημίας την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στην Ευρώπη, ο φόβος γίνεται τρόμος. Η λαίλαπα του κορωνοϊού έχει μετατρέψει την Ιταλία σε επίκεντρο της πανδημίας και η χώρα δεν θυμίζει σε τίποτα το συνηθισμένο της πρόσωπο. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, ο κόσμος είναι φοβισμένος και όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους -κυρίως τουρίστες- φορούν απαραιτήτως μάσκα. Αλλά και στην Ισπανία, οι πόλεις της Μαδρίτης είναι απόκοσμα ήσυχες.
Παντού κυριαρχεί μια εκκωφαντική σιωπή. Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχασαν την ψυχή τους.
Δείτε ζωντανά εικόνα από το Μιλάνο
Την ίδια ώρα, μια ξεχωριστή «μάχη» δίνουν χιλιάδες ταξιδιώτες ανά τον κόσμο, οι οποίοι προσπαθούν εναγωνίως να βρουν πτήσεις για να επιστρέψουν στις χώρες τους, καθώς τα κρούσματα παγκοσμίως αγγίζουν τις 200.000 και οι χώρες κλείνουν η μία μετά την άλλη τα αεροδρόμια και τα σύνορά τους. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έως τις 12:00 σήμερα (ώρα Κύπρου), 7.944 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.
Διαρκής εξάπλωση του ιού
Η Ελλάδα μέτρα πέντε νεκρούς, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής να ανέρχονται σε 387.
Τον πρώτο νεκρό από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Μολδαβίας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας κήρυξε χθες τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Το κράτος των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά ως σήμερα 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στο Ιράν, τα θύματα του κορωνοϊού ανέρχονται πλέον σε 988. Σε καραντίνα τέθηκαν δύο υπουργοί και δύο βουλευτές. Στο Ιράν ανακοινώθηκε, εξάλλου, η απελευθέρωση 85.000 κρατουμένων, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών καθώς ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία. Πρόκειται για κρατούμενους που στην πλειονότητά τους έχουν καταδικαστεί για ζητήματα ασφαλείας.
Στις 10 Μαρτίου ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, Τζαβαΐντ Ρεχμάν, είχε δηλώσει ότι ζήτησε από την Τεχεράνη να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους προσωρινά από τις υπερπλήρεις φυλακές της προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Ο Ρεχμάν είχε προσθέσει ότι Ιρανοί κρατούμενοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Σήμερα ανακοινώθηκε και ο πρώτος νεκρός από τον κορωνοϊό στη Βραζιλία. Ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, επέκρινε πάντως την απόφαση πολλών μεγάλων πόλεων να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στους κατοίκους, κάνοντας λόγο για «υστερία» που βλάπτει την οικονομία. Στη Βραζιλία, την τεράστια χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων, μέχρι χθες Τρίτη είχαν καταγραφεί 291 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από τη μάστιγα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τους 100. Οι δρόμοι στις πολιτείες είναι έρημοι, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πολίτες μπορούν να κάνουν ελεύθερα το ειδικό τεστ, το οποίο προμηθεύονται οι ίδιοι από τα φαρμακεία.
Στα καλά νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού, η Κίνα έκλεισε το τελευταίο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης, ενώ ανάρρωσε και μια υπερήλικη Κινέζα 103 ετών.
Το «χτύπημα» του κορωνοϊού σε κορυφαίο επιδημιολόγο και η προσευχή του Πάπα
Ο άνθρωπος που έπεισε τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει στροφή…180 μοιρών και να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, μπήκε οικειοθελώς σε καραντίνα, αφού εμφάνισε πυρετό και επίμονο βήχα. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος στο Imperial College London, Νιλ Φέργκιουσον, έγραψε στο Twitter: «Εμφάνισα λίγο ξηρό, αλλά επίμονο βήχα χθες και μπήκα σε καραντίνα, αν και ένιωθα καλά. Αργότερα, σήμερα στις 4 τα ξημερώματα, ανέβασα υψηλό πυρετό. Υπάρχει αρκετός COVID-19 στο Ουέστμινστερ».
Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica παραχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην οποία αναφέρεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζει η υφήλιος εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Ζήτησα από τον Κύριο να σταματήσει την επιδημία. Κύριε, σταμάτησέ την με το χέρι σου, προσευχήθηκα γι’ αυτό», αποκαλύπτει ο Ποντίφικας, ο οποίος πήγε και προσευχήθηκε σε δυο εκκλησίες της Ρώμης.